Wigilia, obchodzona 6 stycznia, zazwyczaj jest skromna i postna. Na tradycyjnym stole wigilijnym znajdują się potrawy zawierające rybę, kapustę, grzyby, mak, buraki, orzechy, a także suszone owoce. Na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw.
Zamiast opłatkiem, prawosławni i grekokatolicy dzielą się prosforą. To pieczywo wytwarzane z mąki, wody, soli i zakwasu.
Najwięcej wiernych świętuje na Podlasiu, ale przedstawiciele wschodniego obrządku są również na Sądecczyźnie.
– Śpiewamy różne kolędy, w sensie pochodzenia i Ukraińskie i Białoruskie i Łemkowskie oczywiście. Na przykład jedną z takich kolęd, które śpiewamy tu często to „Narodził się Chrystus”, która też mówi o Narodzeniu Chrystusa, ale brzmi po Łemkowsku – mówi ks. Jan Pipka, proboszcz parafii świętych Piotra i Pawła w Krynicy Zdroju.
W Krynicy świętuje dziś około 150 rodzin. W całej Polsce jest do pół miliona prawosławnych i ponad 30 tysięcy grekokatolików. Święta według kalendarza juliańskiego potrwają do jutra.