sobota, 2 sierpnia 2025
TARNÓW +48 14 627 50 50  NOWY SĄCZ +48 18 449 06 00 

103,6 FM | 101,2 FM | 88,3 FM | 105,1 FM

  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
Brak
View All Result
POSŁUCHAJ
RDN
  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
SŁUCHAJ
RDN

„Poznaj dobrą żywność” – Zakłady Mięsne Mościbrody

Wydawcaautor / źródło: Wydawca
2018/12/05 - 08:08
- Poznaj dobrą żywność- radiowy poradnik kulinarny, AUDYCJE ARCHIWUM
A A
pierogi 1
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

W gronie firm i producentów, których produkty są sygnowane znakiem „Poznaj dobrą żywność” znalazły się Zakłady Mięsne MOŚCIBRODY w Mościbrodach k. Siedlec.

Znak Poznaj Dobrą Żywność znany jest w zakładach Mościbrody od wielu lat i od wielu lat produkty z tych zakładów oznaczane są tym znakiem. – Od wielu lat sprzedajemy produkty pod tym znakiem. Najwcześniej mieliśmy „polędwicę dojrzewającą”, następnie była „kaszanka”,  „salceson senatorski” i „filet naturalny z indyka”, „kiełbasa dojrzewająca”, „kiełbasa polska pieczona”. Są to produkty bardzo wysokiej jakości, wytwarzane na staropolskich recepturach – mówi Krzysztof Borkowski, właściciel Zakładów Mięsnych Mościbrody i Zakładu Drobiarskiego w Stasinie.

 

Żeby otrzymać znak Poznaj Dobrą Żywność, wymagana jest bardzo wysoka jakość wytwarzanych produktów. – Przede wszystkim muszą być wytwarzane z polskiego mięsa, muszą mieć wysokie standardy jakościowe i zakład musi być na odpowiednim poziomie – wyjaśnia Krzysztof Borkowski. Dokonywana jest ocena jakościowa, produkty są m. in.: badane w laboratorium. – W produktach, które pretendują do takiego oznaczenia  musi być bardzo wysoka zawartość mięsa. Są na rynku produkty w których zawartość mięsa jest bardzo niska, zawierają jakieś substytuty, dodatki. Aby otrzymać znak PDŻ, trzeba zaprezentować produkt jak najbardziej naturalny, smaczny, ciekawy, pochodzący z terenów Polski – dodaje właściciel Zakładów Mięsnych Mościbrody.

 

Produkty oznaczone znakiem PDŻ trafiają do handlu detalicznego bezpośrednio w sklepach firmowych albo do marketów, dyskontów lub hurtowni. – O ile w sklepach firmowych promocja takich produktów jest oczywista, to nie do końca tak jest w hipermarketach, dyskontach, czy hurtowniach, gdyż nie zawsze te punkty handlowe chcą promować dany produkt i nie zawsze dostatecznie informują konsumenta, który przecież jest w tych powiązaniach najważniejszy – ubolewa Krzysztof Borkowski. – My mamy dostarczyć konsumentowi dobry produkt i polski produkt. Mój zakład szczególnie kładzie na to nacisk – przekonuje. Zakłady Mięsne Mościbrody bazują tylko na polskim surowcu, pochodzącym z rejonu Polski wschodniej i centralnej. Chodzi tutaj o świnie i bydło. – Mięso jest bardzo dobrej jakości i jeżeli świnie  są nawet bardzo tłuste, to i tak w zakresie walorów wyprzedzają pod względem jakości surowiec z innych krajów Unii Europejska – wyjaśnia Krzysztof Borkowski. Jego zdaniem znak Poznaj Dobrą Żywność powinien się przełożyć bezpośrednio na sprzedaż. Krzysztof Borkowski jest także zdania, że obecnie potrzeba jeszcze większych środków na promowanie tego znaku. – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest bardzo zaangażowane w tę promocję, chociażby przez  pokazywanie  nagradzanych tym znakiem produktów na różnego rodzaju targach. Teraz trzeba dotrzeć bezpośrednio do sklepów, do handlu, po to by handel informował konsumenta. Dobrym pośrednikiem w promocji tego znaku są też środki masowego przekazu – dodaje Krzysztof Borkowski,  właściciel Zakładów Mięsnych Mościbrody i Zakładu Drobiarskiego w Stasinie.

Co można przygotować z produktów oznaczonych znakiem Poznaj Dobrą Żywność? Zamojskie Zakłady Zbożowe polecają przepis na pierogi z ziemniakami, serem i miętą.

Pierogi z ziemniakami, serem i miętą

Zamojskie Zakłady Zbożowe Sp. z o.o.

Składniki:

1/2 kg Mąki Zamojskiej Zamojskie Zakłady Zbożowe

1 szkl. ciepłej wody

1 jajo

2 łyżki oleju

60-70 dkg gotowanych ziemniaków

25-30 dkg sera twarogowego

2 cebule

3 łyżki masła do smażenia

1 łyżka świeżej mięty

sól

pieprz

Sposób przygotowania

Farsz

Podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. Ugotowane ziemniaki dokładnie ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę, ostudzić, dodać twaróg. W miseczce roztrzepać widelcem jajko, dodać do farszu i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokrojoną miętę a następnie raz jeszcze wymieszać.

 

Ciasto

Na stolnicę wysypać mąkę zamojską, zrobić dołek i wlać do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarniać mąkę do środka (”zaparzyć”) ciasto – zrobi się elastyczne i będzie się dobrze kleiło) aż na stolnicy powstaną „kluski”, zrobić dołeczek i wbić jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Rozwałkować podsypując mąkę na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawać krążki, nałożyć farsz i lepić pierożki. Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu gotować jeszcze minutę, następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Doskonale smakują z kwaśną śmietaną lub z krojoną w kostkę cebulką podsmażoną na maśle.

„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny

Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.

Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl

https://www.rdn.pl/wp-content/uploads/2018/12/MOSCIBRO.mp3
Poprzedni

„Poznaj dobrą żywność” – Spółdzielnia Pszczelarska APIS w Lublinie

Następny

„Poznaj Dobrą Żywność” – Firma SEDAR w Międzyrzecu Podlaskim

ZOBACZ RÓWNIEŻ

kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Szacunek do siebie i innych a młodzieńczy bunt (muzyka, sztuka, wolność)

19 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Pokolenie „Z” – więcej możliwości czy więcej zagrożeń?

10 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Dostaję wszystko, mam wszystko – mogę wszystko? Obowiązki nastolatka

3 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Influencerzy i patostreming w świecie braku autorytetów

26 września 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Świat instant – klucz na szyi, fast foody zamiast posiłków a relacje rodzinne

16 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Nie chce mi się z tobą gadać – jak/czy wchodzić do świata młodego człowieka

8 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Młodzieńcze znajomości – granice ingerencji rodziców

1 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Z dzieciństwa w dojrzewanie: potrzeba bezpieczeństwa, budowanie tożsamości płciowej

26 maja 2023

NAJNOWSZE

zdjęcie ilustracyjne / archiwum RDN

Wypadek na trasie Brzesko-Nowy Sącz – jedna osoba zabrana do szpitala

11:11

Małżeństwo z Tarnowa straciło dorobek życia. Dali się nabrać oszustowi

10:10

Msza św. na górze zakochanych jednak się odbędzie

09:09

Chór Puellae Orantes świętuje międzynarodowy sukces

08:08

Kino Plenerowe radia RDN w amfiteatrze w Łukowicy. W piątkowy wieczór (01.08) „Wojnę z dziadkiem” obejrzały całe rodziny!

07:07

Rozpoczynają się Dni Żabna – w programie koncerty gwiazd, występy lokalnych artystów i sportowców

07:07

Remontują szkoły w gminie Łużna. Będzie więcej miejsca dla przedszkola

06:06

„Powstanie Pokoleń” – mieszkańcy regionu śpiewali dla upamiętnienia Powstańców Warszawy

22:10

„Powstanie Pokoleń” – tarnowianie śpiewali dla upamiętnienia Powstańców Warszawy [01.08.2025]

21:09

Rzym: polscy pielgrzymi upamiętnią Godzinę „W”

15:03

NIE PRZEGAP

ul.krakowska

Znamy termin ponownego otwarcia ul. Krakowskiej w Nowym Sączu [ZDJĘCIA]

17 lipca 2025
751cef88 be4b 466e 8ecf 5df80d56746b

W ich kuchni mięsa nie znajdziecie – Koło Gospodyń Miejskich kolejnymi Strażniczkami Małopolskich Smaków

1 sierpnia 2025
20250724 141529

Strażacy z Tarnowa idą na Mont Blanc. Wyprawa wspiera akcje charytatywną

26 lipca 2025
RADIO KATOLICKIE
UN PAPIESKI
UNS
AKCJA KATOLICKA
BIBLOS
KULTURA TARNÓW
SRK
CARITAS
KANA
ITER
Małopolska
AKADEMIA TARNOWSKA

RDN MAŁOPOLSKA

ul. gen. Józefa Bema 14
33 - 100 Tarnów
tel.: +48 14 627 50 50
e-mail: info@rdn.pl

RDN NOWY SĄCZ

pl. Kolegiacki 4
33 - 300 Nowy Sącz
tel.: +48 18 449 06 00
e-mail: sacz@rdn.pl

AKTUALNOŚCI
RELIGIA
SPORT
KULTURA
GALERIE
PATRONATY
WSPARCIE

Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN. 2024.

Brak
View All Result
  • Radio RDN
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • GALERIE
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • KONTAKT
  • WSPARCIE

© 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN.

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Polityka prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Odcienie szarościOdcienie szarości
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreślone linkiPodkreślone linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj