Zachorowalnosc na raka jelita grubego mozna zmniejszyc nawet do 70% modyfikujac swój styl zycia – przekonuja specjalisci. Bo ruch oraz to co jemy i jak jemy -w przypadku tej choroby – ma ogromne znaczenie – mówi Piotr Bodzioch, specjalista chirurgii onkologicznej, który byl gosciem audycji „Bez skierowania” na antenie Radia RDN.
Rak jelita grubego jest drugim – pod wzgledem czestosci zachorowan – nowotworem zlosliwym w Polsce. To wyjatkowo podstepny rak, bo przez wiele lat nie daje zadnych objawów, a gdy juz zaatakuje na dobre, to mamy niewielkie szanse by go pokonac.
Dlatego lekarze namawiaja do badan profilaktycznych. Osoby, u których w rodzinie wystapila ta choroba powinny sie przebadac juz w czterdziestym roku zycia. W wielu placówkach kolonoskopie mozna wykonac bezplatnie. Takie badania prowadzi m.in. szpital sw. Lukasza w Tarnowie.
Posluchaj rozmowy cz.1
Posluchaj rozmowy cz.2