Pieczony udziec jagnięcy, ekologiczne warzywa i owoce, lokalne miody i produkty rękodzielników. Między innymi to będzie można znaleźć na I Ekologicznym Jarmarku na Miodnym Szlaku. Imprezę w Miasteczku Galicyjskim w Nowym Sączu organizuje Fundacja Po zdrowie do natury.
Jak zaznacza jej prezes, Renata Stelmach, wystawiać będą się tylko sprawdzeni przez organizację producenci lokalni, którzy oferują produkty wysokiej jakości. Na Miodnym Szlaku będą więc znajdować się nie tylko produkty pszczelarskie.
– Znaczenie słowa miodny jest o wiele szersze. Miodny tzn. bogaty, zasobny, piękny. Pod tę markę chcemy przyjąć nie tylko pszczelarzy. Do współpracy zapraszamy również SPA, restauracje ze wspaniałym menu, twórców ludowych, ekologicznych rolników i wszystkich, którzy widzą siebie we współpracy z nami – tłumaczy.
Pierwszy jarmark na Miodnym Szlaku odbędzie się już w niedzielę (17.10) między 10.00 a 17.00 w Miasteczku Galicyjskim. – W planach jest organizacja takiej imprezy raz w miesiącu, aby każdy mógł zaopatrzyć się tu w sprawdzone i zdrowe produkty – zapowiada wiceprezes fundacji, Andrzej Tamioła. Przedsmak takich zakupów da weekendowe wydarzenie.
– Mamy zapowiedzi, że będzie ekologiczna kiełbasa, wędliny, serki i oscypki – podsmażane i wędzone. Są też wystawcy pieczywa, więc wszystko, czego potrzebujemy, będzie można sobie raz w miesiącu uzupełnić – dodaje wiceprezes.
Jarmarkowi będzie towarzyszyć muzyka ludowa i warsztaty pszczelarza, Jana Borzęckiego.