28 kwietnia obchodzimy światowy dzień sera Camembert. Jest to miękki ser pleśniowy, którego recepturę opracowano we francuskim mieście o tej samej nazwie.
Zapytaliśmy sądeckich przechodniów czy jedli już kiedyś ten rodzaj sera i czy przypadł im do gustu. – Nie lubię serów w ogóle i dlatego nie jadłam, nie kosztowałam – mówi mieszkanka Nowego Sącza. – Lubię, jadłam, piekłam go w chlebusiu takim okrągłym, jest bardzo dobry – dodała nasza kolejna rozmówczyni.
– Tak, przepadam za serem Camembert, ale to też różne firmy są, które to produkują. Trzeba dobrze trafić, żeby być zadowolonym ze smaku – uważa mieszkanka regionu sądeckiego.
Ser Camembert doskonale nadaje się do zimnych przekąsek czy kanapek, jak i do gorących tostów oraz zapiekanek. Można go smażyć i podawać w rozmaitych kompozycjach z mięsem i warzywami.







![Ks. Tomasz Rąpała: Chrystus przychodzi, aby wejść w naszą codzienność [WIDEO] 8 ks.Rapala](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/ks.Rapala-350x250.jpg)


![Chełmiec miastem? Niska frekwencja w konsultacjach społecznych. Wójt: Ja bym nie brnął dalej, ale... [WIDEO] 11 konsultacje spoleczne](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/konsultacje-spoleczne-120x86.jpg)



