28 kwietnia obchodzimy światowy dzień sera Camembert. Jest to miękki ser pleśniowy, którego recepturę opracowano we francuskim mieście o tej samej nazwie.
Zapytaliśmy sądeckich przechodniów czy jedli już kiedyś ten rodzaj sera i czy przypadł im do gustu. – Nie lubię serów w ogóle i dlatego nie jadłam, nie kosztowałam – mówi mieszkanka Nowego Sącza. – Lubię, jadłam, piekłam go w chlebusiu takim okrągłym, jest bardzo dobry – dodała nasza kolejna rozmówczyni.
– Tak, przepadam za serem Camembert, ale to też różne firmy są, które to produkują. Trzeba dobrze trafić, żeby być zadowolonym ze smaku – uważa mieszkanka regionu sądeckiego.
Ser Camembert doskonale nadaje się do zimnych przekąsek czy kanapek, jak i do gorących tostów oraz zapiekanek. Można go smażyć i podawać w rozmaitych kompozycjach z mięsem i warzywami.


![Ulica Kopernika w Nowym Sączu znów zamknięta. Rusza tu drugi etap remontu [ZDJĘCIA] 3 kopernika zamknieta](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/kopernika_zamknieta-350x250.jpg)


![Na stacji PKP w Nowym Sączu palił się wagon pasażerski [WIDEO] 6 print screen z nagrań udostępnionych przez funpage na FB: Wiadomości znad Dunajca](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/pozar_dworzec-350x250.jpg)

![Stary Sącz: Ponad 40 mln złotych na inwestycje. Jedną z nich będzie drugi Park&Ride [WIDEO] 8 Jacek Lelek](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Jacek-Lelek-350x250.jpg)






