28 kwietnia obchodzimy światowy dzień sera Camembert. Jest to miękki ser pleśniowy, którego recepturę opracowano we francuskim mieście o tej samej nazwie.
Zapytaliśmy sądeckich przechodniów czy jedli już kiedyś ten rodzaj sera i czy przypadł im do gustu. – Nie lubię serów w ogóle i dlatego nie jadłam, nie kosztowałam – mówi mieszkanka Nowego Sącza. – Lubię, jadłam, piekłam go w chlebusiu takim okrągłym, jest bardzo dobry – dodała nasza kolejna rozmówczyni.
– Tak, przepadam za serem Camembert, ale to też różne firmy są, które to produkują. Trzeba dobrze trafić, żeby być zadowolonym ze smaku – uważa mieszkanka regionu sądeckiego.
Ser Camembert doskonale nadaje się do zimnych przekąsek czy kanapek, jak i do gorących tostów oraz zapiekanek. Można go smażyć i podawać w rozmaitych kompozycjach z mięsem i warzywami.



![Zamiast siedzieć w domu, zrobili coś pożytecznego. Młodzież chętnie wzięła udział w Akcji Kilo [ZDJĘCIA] 4 akcja kilo](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/akcja_kilo-350x250.jpg)

![Zderzenie samochodów w Gromniku. Jedna osoba trafiła do szpitala [AKTUALIZACJA] 6 fot. 112Tarnow.pl - Tarnowski Portal Ratowniczy](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/599129514_1401106584719258_4352073299233235754_n-350x250.jpg)





![Brama Miasta ma być nową wizytówką Nowego Sącza. Co na to mieszkańcy? [ZDJĘCIA] 12 fot. {wizualizacja} dzięki uprzejmości portalu miastoNS.pl](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/1-120x86.jpg)


