28 kwietnia obchodzimy światowy dzień sera Camembert. Jest to miękki ser pleśniowy, którego recepturę opracowano we francuskim mieście o tej samej nazwie.
Zapytaliśmy sądeckich przechodniów czy jedli już kiedyś ten rodzaj sera i czy przypadł im do gustu. – Nie lubię serów w ogóle i dlatego nie jadłam, nie kosztowałam – mówi mieszkanka Nowego Sącza. – Lubię, jadłam, piekłam go w chlebusiu takim okrągłym, jest bardzo dobry – dodała nasza kolejna rozmówczyni.
– Tak, przepadam za serem Camembert, ale to też różne firmy są, które to produkują. Trzeba dobrze trafić, żeby być zadowolonym ze smaku – uważa mieszkanka regionu sądeckiego.
Ser Camembert doskonale nadaje się do zimnych przekąsek czy kanapek, jak i do gorących tostów oraz zapiekanek. Można go smażyć i podawać w rozmaitych kompozycjach z mięsem i warzywami.




![Co z przebiegiem "sądeczanki" po lewej stronie Dunajca? Artur Bochenek: To byłyby bardzo duże koszty [WIDEO] 5 Artur Bochenek](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Artur_Bochenek-350x250.jpg)
![Nowy Sącz: Szybka kolej za pięć lat. A kiedy nowy parking przy dworcu? [ZDJĘCIA] 6 parking5](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/parking5-350x250.jpg)





![Na stacji PKP w Nowym Sączu palił się wagon pasażerski [WIDEO] 12 print screen z nagrań udostępnionych przez funpage na FB: Wiadomości znad Dunajca](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/pozar_dworzec-120x86.jpg)


