28 kwietnia obchodzimy światowy dzień sera Camembert. Jest to miękki ser pleśniowy, którego recepturę opracowano we francuskim mieście o tej samej nazwie.
Zapytaliśmy sądeckich przechodniów czy jedli już kiedyś ten rodzaj sera i czy przypadł im do gustu. – Nie lubię serów w ogóle i dlatego nie jadłam, nie kosztowałam – mówi mieszkanka Nowego Sącza. – Lubię, jadłam, piekłam go w chlebusiu takim okrągłym, jest bardzo dobry – dodała nasza kolejna rozmówczyni.
– Tak, przepadam za serem Camembert, ale to też różne firmy są, które to produkują. Trzeba dobrze trafić, żeby być zadowolonym ze smaku – uważa mieszkanka regionu sądeckiego.
Ser Camembert doskonale nadaje się do zimnych przekąsek czy kanapek, jak i do gorących tostów oraz zapiekanek. Można go smażyć i podawać w rozmaitych kompozycjach z mięsem i warzywami.






![Pożar poddasza w Chojniku. Trwa akcja gaśnicza [AKTUALIZACJA] 7 fot. KM. PSP w Tarnowie](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/1763155660523-350x250.jpg)
!["To perła w naszym regionie". 50-lecie Małopolskiego Centrum Kultury Sokół [ZDJĘCIA] 8 sokol](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/sokol-350x250.jpg)






