28 kwietnia obchodzimy światowy dzień sera Camembert. Jest to miękki ser pleśniowy, którego recepturę opracowano we francuskim mieście o tej samej nazwie.
Zapytaliśmy sądeckich przechodniów czy jedli już kiedyś ten rodzaj sera i czy przypadł im do gustu. – Nie lubię serów w ogóle i dlatego nie jadłam, nie kosztowałam – mówi mieszkanka Nowego Sącza. – Lubię, jadłam, piekłam go w chlebusiu takim okrągłym, jest bardzo dobry – dodała nasza kolejna rozmówczyni.
– Tak, przepadam za serem Camembert, ale to też różne firmy są, które to produkują. Trzeba dobrze trafić, żeby być zadowolonym ze smaku – uważa mieszkanka regionu sądeckiego.
Ser Camembert doskonale nadaje się do zimnych przekąsek czy kanapek, jak i do gorących tostów oraz zapiekanek. Można go smażyć i podawać w rozmaitych kompozycjach z mięsem i warzywami.






![Wiara w Chrystusa trwa tu od kilkudziesięciu pokoleń. Parafia Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Jazowsku świętowała jubileusz 800-lecie istnienia [ZDJĘCIA] 7 parafia Jazowsko](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/parafia-Jazowsko-350x250.jpg)




!['Rusz duszę ze Słowem' [22.11.2025] 12 IMG 1215](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/IMG_1215-120x86.jpg)


