28 kwietnia obchodzimy światowy dzień sera Camembert. Jest to miękki ser pleśniowy, którego recepturę opracowano we francuskim mieście o tej samej nazwie.
Zapytaliśmy sądeckich przechodniów czy jedli już kiedyś ten rodzaj sera i czy przypadł im do gustu. – Nie lubię serów w ogóle i dlatego nie jadłam, nie kosztowałam – mówi mieszkanka Nowego Sącza. – Lubię, jadłam, piekłam go w chlebusiu takim okrągłym, jest bardzo dobry – dodała nasza kolejna rozmówczyni.
– Tak, przepadam za serem Camembert, ale to też różne firmy są, które to produkują. Trzeba dobrze trafić, żeby być zadowolonym ze smaku – uważa mieszkanka regionu sądeckiego.
Ser Camembert doskonale nadaje się do zimnych przekąsek czy kanapek, jak i do gorących tostów oraz zapiekanek. Można go smażyć i podawać w rozmaitych kompozycjach z mięsem i warzywami.

![Limanowa: Prawdziwie świąteczna atmosfera na VI Kiermaszu Bożonarodzeniowym [ZDJĘCIA] 2 kiermasz Bozonarodzeniowy Limanowa43](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/kiermasz-Bozonarodzeniowy-Limanowa43-350x250.jpg)



![To był wyjątkowy jubileusz w przedświątecznej atmosferze. Gmina Korzenna świętowała 35-lecie samorządu [ZDJĘCIA] 6 Korzenna 1](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Korzenna-1-350x250.jpg)


![Zubrzyk: Zablokowana droga, wstrzymany ruch pociągów [AKTUALIZACJA] 9 droga 1](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/droga-1-350x250.jpeg)
![Limanowa: Prawdziwie świąteczna atmosfera na VI Kiermaszu Bożonarodzeniowym [ZDJĘCIA] 10 kiermasz Bozonarodzeniowy Limanowa43](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/kiermasz-Bozonarodzeniowy-Limanowa43-120x86.jpg)




