Serwatka święcone i strząska – w okolicach Tarnowa wraca się do tradycyjnych potraw wielkanocnych.
Jak je przyrządzano, opowiedziała Radiu RDN etnograf z tarnowskiego Muzeum Etnograficznego Urszula Gieroń.
– Potrawy, które na wiele lat były zapomniane, a teraz z pietyzmem się do nich wraca. Na przykład potrawa serwatka święcone, którą przygotowywano ze wszystkich poświęconych składników w formie żuru na zakwasie albo też z serwatką, która była tą częścią łączącą wszystkie składniki. Tak zwana strząska z Siedliszowic na Powiślu – jajka, wędzonka, kiełbasa były łączone w formie takiej jakby wielkanocnej sałatki i zalewane wodą zmieszaną z niewielką ilością octu – opowiada etnograf.
Do ciekawych, choć zapomnianych zwyczajów związanych ze Świętami Wielkiejnocy należą także despetnicy i śmirgutnicy, którzy pojawiali się we wsiach naszego regionu w Poniedziałek Wielkanocny.








![Pastorałka Sądecka niesie się przez Sądecczyznę w Boże Narodzenie [WIDEO] 9 pastoralka Sadecka](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2022/12/pastoralka_Sadecka-350x250.jpg)

![Już prawie milion złotych wydano na zimowe utrzymanie dróg w powiecie nowosądeckim [WIDEO] 11 Blazusiak](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Blazusiak-120x86.jpg)



