Serwatka święcone i strząska – w okolicach Tarnowa wraca się do tradycyjnych potraw wielkanocnych.
Jak je przyrządzano, opowiedziała Radiu RDN etnograf z tarnowskiego Muzeum Etnograficznego Urszula Gieroń.
– Potrawy, które na wiele lat były zapomniane, a teraz z pietyzmem się do nich wraca. Na przykład potrawa serwatka święcone, którą przygotowywano ze wszystkich poświęconych składników w formie żuru na zakwasie albo też z serwatką, która była tą częścią łączącą wszystkie składniki. Tak zwana strząska z Siedliszowic na Powiślu – jajka, wędzonka, kiełbasa były łączone w formie takiej jakby wielkanocnej sałatki i zalewane wodą zmieszaną z niewielką ilością octu – opowiada etnograf.
Do ciekawych, choć zapomnianych zwyczajów związanych ze Świętami Wielkiejnocy należą także despetnicy i śmirgutnicy, którzy pojawiali się we wsiach naszego regionu w Poniedziałek Wielkanocny.

![Niebezpieczne zdarzenie na drodze w Orłowie. Samochód zahaczył o dwoje dzieci [AKTUALIZACJA] 2 fot. freepik](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/mezczyzna-jedzie-na-rowerze-przez-park-na-sciezce-obok-kolorowej-szyny-widok-z-tylu-dloni-na-kierownicy-z-bliska-350x250.jpg)




![Jest projekt nowego budżetu z inwestycjami. Radni po świętach zdecydują co dalej [WIDEO] 7 benedykt wegrzyn001](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2024/10/benedykt_wegrzyn001-350x250.jpg)


![Niebezpieczne zdarzenie na drodze w Orłowie. Samochód zahaczył o dwoje dzieci [AKTUALIZACJA] 10 fot. freepik](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/mezczyzna-jedzie-na-rowerze-przez-park-na-sciezce-obok-kolorowej-szyny-widok-z-tylu-dloni-na-kierownicy-z-bliska-120x86.jpg)




