Serwatka święcone i strząska – w okolicach Tarnowa wraca się do tradycyjnych potraw wielkanocnych.
Jak je przyrządzano, opowiedziała Radiu RDN etnograf z tarnowskiego Muzeum Etnograficznego Urszula Gieroń.
– Potrawy, które na wiele lat były zapomniane, a teraz z pietyzmem się do nich wraca. Na przykład potrawa serwatka święcone, którą przygotowywano ze wszystkich poświęconych składników w formie żuru na zakwasie albo też z serwatką, która była tą częścią łączącą wszystkie składniki. Tak zwana strząska z Siedliszowic na Powiślu – jajka, wędzonka, kiełbasa były łączone w formie takiej jakby wielkanocnej sałatki i zalewane wodą zmieszaną z niewielką ilością octu – opowiada etnograf.
Do ciekawych, choć zapomnianych zwyczajów związanych ze Świętami Wielkiejnocy należą także despetnicy i śmirgutnicy, którzy pojawiali się we wsiach naszego regionu w Poniedziałek Wielkanocny.




![Kobieta przygnieciona przez drzewo w powiecie tarnowskim. W akcji ratunkowej uczestniczyły służby z dwóch powiatów [AKTUALIZACJA] 5 fot. fb. Brzesko112.pl - Brzeski Portal Ratowniczy](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/603823192_1393408048817636_1955251625558264113_n-350x250.jpg)









