Serwatka święcone i strząska – w okolicach Tarnowa wraca się do tradycyjnych potraw wielkanocnych.
Jak je przyrządzano, opowiedziała Radiu RDN etnograf z tarnowskiego Muzeum Etnograficznego Urszula Gieroń.
– Potrawy, które na wiele lat były zapomniane, a teraz z pietyzmem się do nich wraca. Na przykład potrawa serwatka święcone, którą przygotowywano ze wszystkich poświęconych składników w formie żuru na zakwasie albo też z serwatką, która była tą częścią łączącą wszystkie składniki. Tak zwana strząska z Siedliszowic na Powiślu – jajka, wędzonka, kiełbasa były łączone w formie takiej jakby wielkanocnej sałatki i zalewane wodą zmieszaną z niewielką ilością octu – opowiada etnograf.
Do ciekawych, choć zapomnianych zwyczajów związanych ze Świętami Wielkiejnocy należą także despetnicy i śmirgutnicy, którzy pojawiali się we wsiach naszego regionu w Poniedziałek Wielkanocny.