Serwatka święcone i strząska – w okolicach Tarnowa wraca się do tradycyjnych potraw wielkanocnych.
Jak je przyrządzano, opowiedziała Radiu RDN etnograf z tarnowskiego Muzeum Etnograficznego Urszula Gieroń.
– Potrawy, które na wiele lat były zapomniane, a teraz z pietyzmem się do nich wraca. Na przykład potrawa serwatka święcone, którą przygotowywano ze wszystkich poświęconych składników w formie żuru na zakwasie albo też z serwatką, która była tą częścią łączącą wszystkie składniki. Tak zwana strząska z Siedliszowic na Powiślu – jajka, wędzonka, kiełbasa były łączone w formie takiej jakby wielkanocnej sałatki i zalewane wodą zmieszaną z niewielką ilością octu – opowiada etnograf.
Do ciekawych, choć zapomnianych zwyczajów związanych ze Świętami Wielkiejnocy należą także despetnicy i śmirgutnicy, którzy pojawiali się we wsiach naszego regionu w Poniedziałek Wielkanocny.






![Siatkarscy mistrzowie poprowadzili trening dla uczniów z Nowego Sącza [ZDJĘCIA] 7 Ignaczak ns 11 202532](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/Ignaczak_ns_11_202532-350x250.jpg)

![Limanowa: Od nowego roku wzrosną opłaty za wywóz śmieci [WIDEO] 9 Jolanta Juszkiewicz](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/Jolanta_Juszkiewicz-350x250.jpg)



![Wyciek gazu na skrzyżowaniu w Tylmanowej-Rzece. Mieszkańcy ewakuowani z domów [AKTUALIZACJA] 13 fot. Tadeusz Królczyk](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/tylmanowa-1-120x86.jpg)

