Niedzielne śniadanie wielkanocne dla wielu z nas nie może obyć się bez tradycyjnej babki wypiekanej z rodzinnego przepisu. Niektórzy z utęsknieniem czekają na kanapkę z jajkiem i chrzanem, a inni wypatrują o poranku tradycyjnej kiełbasy. Chociaż wszystkie te produkty są idealnymi składnikami do skomponowania wielkanocnego śniadania, to warto pamiętać, że mają też swoje znaczenie i symbolikę.
W Wielką Sobotę do koszyka tradycyjnie wkładamy babkę. Jest to jedną z najnowszych tradycji i przypisuję się jej symbolikę doskonałości. Do święcenia powinniśmy zanieść ciasto domowego wypieku. Zanim pojawiła się babka, tradycją było umieszczanie w koszyku pieczona pascha, z czasem zastąpiona przez chleb. To nie tylko podstawowy pokarm, bo na wielkanocnym stole symbolizuje ciało Chrystusa.
Jajko w koszykach wielkanocnych pojawiło się najpóźniej, symbolizuje nowe życie. Często jako ozdobę umieszczane są też w formie wydmuszek czy kolorowych pisanek. Chrzan jest symbolem siły, ma przynosić dobre zdrowie, on nadaje potrawą bardziej wyrazisty smak.
Pieprz i sól czyli przyprawy jakie posłużą do przygotowania posiłków. Pieprz nawiązuje do cierpienia i trudu izraelitów wychodzących z ziemi egipskiej. Z kolei sól jest symbolem oczyszczenia i trwałości.
Wędliny w polskiej tradycji najczęściej kiełbasa lub szynka, ma przynosić zdrowie i dostatek. Dawniej kiełbasa była też symbolem dobrobytu. Polska tradycja wprowadzała także ser. Był on oznaką przyjaźni i jedności domowników.
W Wielką Sobotę do kościołów przynosimy też często baranka najczęściej z cukru lub czekolady. Ma on symbolizować zmartwychwstałego Chrystusa.