Zjedzenie kawałka chrzanu maczanego w soli, miało symbolizować ostatni napój Chrystusa na krzyżu, jakim była żółć i ocet. Następnie gospodyni łamała chleb między wszystkich domowników. Śniadanie wielkanocne na Sądecczyźnie było bogate w tradycje i zwyczaje.
Jak mówi znawczyni sądeckiej tradycji, Wanda Łomnicka-Dulak, poświęconego jedzenie z wielkanocnego śniadania nie można było zmarnować, stąd obdarzano go wielkim szacunkiem. Tak było nawet ze skorupkami z jajek, które były wykorzystywane w różnym sposób.
– Można była dać pod pierwszą skibę, zatrzymać do orania, dać wydziobwać kurom, albo też pod jabłoń, grządkę kapusty, lub pod jakieś zioło w ogródku. Również baca zakopywał skorupki przy kosorze. Zakopywano je też w polu, żeby nie było myszy. Więc mnóstwo było sposobów ich wykorzystania, ale też dużo wiary w moc tego, co poświęcone.
Jedzenie, które pozostało ze śniadania wielkanocnego, krojono na drobne kawałki i zalewaną kwaśnym mlekiem lub serwatką, w zależności od zwyczaju w danej wsi. W ten sposób robiono tak zwaną święceninę, którą dawaną do zjedzenia zwierzętom hodowlanym, który były w obejściu.




![Straż Gminna w Podegrodziu już w przyszłym roku? Samorząd dostał pieniądze na zatrudnienie pracownika i sprzęt [WIDEO] 5 Malgorzata Gromala](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Malgorzata-Gromala-350x250.jpg)


![Zima nie przeszkadza w budowie zaplecza dla sportowców [ZDJĘCIA] 8 swidnik swietlica 4](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/swidnik_swietlica-4-350x250.jpg)




![W Chomranicach już nikt nie ma wątpliwości, że trzeba nosić odblaski [ZDJĘCIA] 13 szkola chomranice](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/szkola_chomranice-120x86.jpg)

