O tym, że święta mają swój wyjątkowy i niepowtarzalny zapach zapewnia radiowy kulinarny ekspert, Elżbieta Taper.
Aromaty bożonarodzeniowych przysmaków budują nastrój, a przyprawy sprawiają, że dania stają się bardziej wyraziste i smaczniejsze.
– Goździki, kardamon, kolendra, wanilia, gałka, cynamon i anyż to święta. Święta pachną przyprawami. Ten aromat jest niesamowity, szczególnie, jak gotujemy np. kompoty z suszu, dodamy tam troszeczkę tych przypraw i podbijamy smak.
Takie przyprawy, jak cynamon nie nadają się jedynie do słodkich wypieków, ale mogą również służyć do przygotowywania innych potraw. Wszystkie przyprawy warto również stosować przez cały rok, np. w celach zdrowotnych. Więcej o świątecznych zapachach będzie można usłyszeć w piątkowej (19.12) audycji ‘Cztery pory gotowania’ o godz. 13.10.

![Żywa Szopka w Żeleźnikowej Wielkiej ruszy w Boże Narodzenie [ROZMOWA] 2 zywa szopka zeleznikowa](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/zywa_szopka_zeleznikowa-350x250.jpg)




![Co z przebiegiem "sądeczanki" po lewej stronie Dunajca? Artur Bochenek: To byłyby bardzo duże koszty [WIDEO] 7 Artur Bochenek](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Artur_Bochenek-350x250.jpg)
![Nowy Sącz: Szybka kolej za pięć lat. A kiedy nowy parking przy dworcu? [ZDJĘCIA] 8 parking5](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/parking5-350x250.jpg)






