– Dzisiaj mam rzodkiewkę, cebulkę, szczypiorek i czosnek niedźwiedzi. – Rzodkiewkę, sałatę, botwinkę, koperek, szczypiorek, natkę pietruszki, lubczyk, szpinak szczaw.
Tarnowianie chętnie przyrządzają potrawy ze świeżych warzyw.
– Kupowałam już ogórki, świeżą, młodą kapustę, sałatę. – Rzodkiewka, szczypiorek sałatka, pietruszka, wszystko świeże.
Jak zaznaczają sprzedawcy, z nowalijek można przygotować wiele smacznych potraw i dodatków do wiosennego obiadu.
– Ze szpinaku mogą być pierożki, może być koktajl, naleśniki. Zupa szczawiowa i chłodniki z botwinki. Sałatka do kanapek i do obiadu. Koperek do ziemniaczków i sos koperkowy. – Sałatki, jarzyny na zupę, z czosnku niedźwiedziego pesto, albo można go utrzeć z masłem.
Sprzedawcy zalecają, aby dbać o przechowywanie nowalijek po ich zakupie. Najlepiej trzymać je w szufladzie w lodówce, a po wyjęciu ich z foliowego woreczka – dokładnie umyć.



![Ruszyli na pomoc Kubusiowi. Wyjątkowa akcja charytatywna na sądeckim rynku [ZDJĘCIA] 4 fot. Kubuś z rodzicami](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/Kubus-z-rodzicami-350x250.jpg)







![Spotkania pełne pasji i motywacji dla młodych. Klaudia Zwolińska odwiedza szkoły [ZDJĘCIA] 12 zwolinska](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/zwolinska-120x86.jpg)


