Mazurek podstawą na wielkanocnym stole

beautiful lady cook dough cookies

fot. freepik

Choć na wielkanocnym stole jajka, chrzan wędlina i babka są podstawą, to nie może tu też zabraknąć mazurka.

Ten rodzaj ciasta od pokoleń kojarzy się z wiosną.

W zestawieniu z ciastami bożonarodzeniowymi, czyli makowcami, roladami, kiedy wszystko zwijamy, zamykamy się na zimę, to mazurek symbolizuje ciepło, nowe życie i radość.

Do tego jest szybki i łatwy w przygotowaniu – przekonywała Elżbieta Teper w audycji 'Cztery pory gotowania’.

– Tutaj nie ma wielkiej filozofii w tych mazurkach, bo mamy upieczone ciasto kruche, wylewamy masę kajmakową, wysypujemy bakalie. My tradycyjnie robi mazurek prostokątny, bo się łatwo kroi, ale on może być okrągły, on może być w kształcie jajka, to jest już dowolność, dowolność bakalii, czy kajmak, czy jakiś inny krem.

Podstawę mazurka stanowi kruche ciasto. Trzeba tu jednak pamiętać o jednej, bardzo ważnej zasadzie.

– Ciasto kruche jest ciastem, które nie lubi ciepła rąk, więc najlepiej wszystkie składniki do maszyny, maszyna zrobi. Jeżeli nie mamy czegoś takiego, to na stolnicy przesiana mąka, siekamy z tłuszczem, dodajemy jajka utarte z cukrem pudrem, siekamy, bardzo krótko zarabiamy, na pół godziny wstawiamy do lodówki, żeby ciasto nam stężało.

Całość można złożyć w jedno duże ciasto lub w małych foremkach kwadratowych, każdy kawałek indywidualnie udekorowany płatkami migdałowymi, lukrem lub czekoladą.

Zgodnie z tradycją w polskich domach, na wielkanocny stół przygotowuje się także babkę wielkanocną. Piecze się ją z ciasta drożdżowego. Jeśli chcemy przedłużyć jej świeżość, warto do ciasta dodać olej lub ugotowany ziemniak puree.

Audycja 'Cztery pory gotowania’ na antenie RDN w każdy piątek o godz. 13.10.

Można jej też posłuchać na rdn.pl w zakładce Audycje.

Exit mobile version