Buduje naszą odporność, poprawia trawienie i wspiera serce. Seler korzeniowy powinien gościć na naszych talerzach – przekonuje radiowy ekspert kulinarny Elżbieta Teper. Seler świetnie sprawdzi się też w wersji kiszonej – dodaje.
– Robicie kiszonki w domu? Kiszone ogórki, kiszone grzyby, kiszona kapusta – to przepis już macie, rozdrobniony seler i już możecie go zakisić z tamtymi wszystkimi dodatkami, a później faktycznie wykorzystujemy w sałatkach. Ponieważ nam zakiśnie, to to środowisko spowoduje, że ten seler nam nie ściemnieje.
Nie ściemnieje też seler, jeśli ugotujemy go w mleku.
Więcej porad na wykorzystanie selera korzeniowego można usłyszeć w piątkowej (25.10) audycji pt. ‘Cztery pory gotowania’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10.
Więcej audycji (TUTAJ)



![To nie będą łatwe dni dla kierowców w Limanowej i w Mordarce [OBJAZDY] 4 fot. PKP PLK](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/mordarka_pkp_plk-350x250.jpg)




![Wypadek w Woli Rzędzińskiej. Starszy mężczyzna był reanimowany [AKTUALIZACJA] 9 zdj. ilustracyjne, archiwum RDN](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/policja-zdjecie-scaled-1-350x250.jpg)



![Św. Barbara już czuwa nad pracownikami Kopalni Surowców Skalnych w Klęczanach [ZDJĘCIA] 13 fot. Gmina Chełmiec](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/sw.-Barbara-120x86.jpg)

