Buduje naszą odporność, poprawia trawienie i wspiera serce. Seler korzeniowy powinien gościć na naszych talerzach – przekonuje radiowy ekspert kulinarny Elżbieta Teper. Seler świetnie sprawdzi się też w wersji kiszonej – dodaje.
– Robicie kiszonki w domu? Kiszone ogórki, kiszone grzyby, kiszona kapusta – to przepis już macie, rozdrobniony seler i już możecie go zakisić z tamtymi wszystkimi dodatkami, a później faktycznie wykorzystujemy w sałatkach. Ponieważ nam zakiśnie, to to środowisko spowoduje, że ten seler nam nie ściemnieje.
Nie ściemnieje też seler, jeśli ugotujemy go w mleku.
Więcej porad na wykorzystanie selera korzeniowego można usłyszeć w piątkowej (25.10) audycji pt. ‘Cztery pory gotowania’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10.
Więcej audycji (TUTAJ)