W każdej potrawie sprawdzi się inny grzyb? Cztery pory gotowania z 'leśnym’ przysmakiem

grzyb

Grzyby mają witaminy porównywalne do warzyw – przekonuje Elżbieta Teper. Nasz kulinarny radiowy ekspert przyznaje, że niesłusznie przez lata posądzano grzyby o brak dobrych wartości odżywczych.

Jak się okazuje, są źródłem soli mineralnych, ale też witamin A, C, D, PP, czy tych z grupy B.

Grzyby to przede wszystkim walor smakowy, a każdy z nich wnosi coś nowego.

– Najczęściej mówimy zupa grzybowa, ale wszelkiego rodzaju farsze i z każdego grzyba potrawa będzie inaczej smakowała. Inaczej maślak, inaczej prawdziwek, inaczej zwykła, może trzeciorzędna opieńka, ale również wspaniała.

Ważne jest jednak, by grzybów nie podawać dzieciom do 5. roku życia i ograniczyć podawanie grzybów starszym osobom. Występujący w grzybach grzybnik jest ciężkostrawny.

Więcej na temat grzybów i potraw, w których grzyby smakują najlepiej, posłuchajcie w dzisiejszej audycji ‘Cztery pory gotowania’, na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10.

Wszystkich audycji posłuchajcie tutaj: Tutaj

Exit mobile version