Grzyby mają witaminy porównywalne do warzyw – przekonuje Elżbieta Teper. Nasz kulinarny radiowy ekspert przyznaje, że niesłusznie przez lata posądzano grzyby o brak dobrych wartości odżywczych.
Jak się okazuje, są źródłem soli mineralnych, ale też witamin A, C, D, PP, czy tych z grupy B.
Grzyby to przede wszystkim walor smakowy, a każdy z nich wnosi coś nowego.
– Najczęściej mówimy zupa grzybowa, ale wszelkiego rodzaju farsze i z każdego grzyba potrawa będzie inaczej smakowała. Inaczej maślak, inaczej prawdziwek, inaczej zwykła, może trzeciorzędna opieńka, ale również wspaniała.
Ważne jest jednak, by grzybów nie podawać dzieciom do 5. roku życia i ograniczyć podawanie grzybów starszym osobom. Występujący w grzybach grzybnik jest ciężkostrawny.
Więcej na temat grzybów i potraw, w których grzyby smakują najlepiej, posłuchajcie w dzisiejszej audycji ‘Cztery pory gotowania’, na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10.
Wszystkich audycji posłuchajcie tutaj: Tutaj







![Pożar poddasza w Chojniku. Trwa akcja gaśnicza [AKTUALIZACJA] 8 fot. KM. PSP w Tarnowie](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/1763155660523-350x250.jpg)
!["To perła w naszym regionie". 50-lecie Małopolskiego Centrum Kultury Sokół [ZDJĘCIA] 9 sokol](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/sokol-350x250.jpg)

![Tłumy tarnowian na patriotycznym śpiewaniu przed Teatrem im. Solskiego [11.11.2025] 11 aa IMG 4880](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/aa_IMG_4880-120x86.jpg)



