Jesienią na naszych stołach powinna królować śliwka – zachęca Elżbieta Teper. Nasza kulinarna ekspertka przekonuje, że śliwka to źródło witamin i nieoceniony smak, ale nie można z nią przesadzić.
– Śliwka to jest duża ilość błonnika i bardzo często ktoś mówi, ja po śliwkach źle się czuje, tak może być, jeśli naraz zjemy cały koszyk. Dostarczony do naszego organizmu błonnik później pęcznieje, a jak napęcznieje, to zanim on wyjdzie z żołądka, zanim on przejdzie przez jelita, to czujemy ten brzuch. Wszystko w odpowiedniej ilości i nie ma takiego problemu.
Jedną z zapomnianych śliwek, która kiedyś gościła w naszych ogrodach, to mirabelka, która idealnie komponowała się w dżemach.
Więcej o śliwkach w piątkowej (20.09) audycji ‘Cztery pory gotowania’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10.

![Na stacji PKP w Nowym Sączu palił się wagon pasażerski [WIDEO] 2 print screen z nagrań udostępnionych przez funpage na FB: Wiadomości znad Dunajca](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/pozar_dworzec-350x250.jpg)

![Stary Sącz: Ponad 40 mln złotych na inwestycje. Jedną z nich będzie drugi Park&Ride [WIDEO] 4 Jacek Lelek](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Jacek-Lelek-350x250.jpg)

![Św. Barbara już czuwa nad pracownikami Kopalni Surowców Skalnych w Klęczanach [ZDJĘCIA] 6 fot. Gmina Chełmiec](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/sw.-Barbara-350x250.jpg)



![Na stacji PKP w Nowym Sączu palił się wagon pasażerski [WIDEO] 10 print screen z nagrań udostępnionych przez funpage na FB: Wiadomości znad Dunajca](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/pozar_dworzec-120x86.jpg)




