Jesienią na naszych stołach powinna królować śliwka – zachęca Elżbieta Teper. Nasza kulinarna ekspertka przekonuje, że śliwka to źródło witamin i nieoceniony smak, ale nie można z nią przesadzić.
– Śliwka to jest duża ilość błonnika i bardzo często ktoś mówi, ja po śliwkach źle się czuje, tak może być, jeśli naraz zjemy cały koszyk. Dostarczony do naszego organizmu błonnik później pęcznieje, a jak napęcznieje, to zanim on wyjdzie z żołądka, zanim on przejdzie przez jelita, to czujemy ten brzuch. Wszystko w odpowiedniej ilości i nie ma takiego problemu.
Jedną z zapomnianych śliwek, która kiedyś gościła w naszych ogrodach, to mirabelka, która idealnie komponowała się w dżemach.
Więcej o śliwkach w piątkowej (20.09) audycji ‘Cztery pory gotowania’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10.


![Słuchacze RDN Nowy Sącz tworzyli ozdoby świąteczne [ZDJĘCIA] 3 kdn ozdoby](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/kdn_ozdoby-350x250.jpg)








![Straż Gminna w Podegrodziu już w przyszłym roku? Samorząd dostał pieniądze na zatrudnienie pracownika i sprzęt [WIDEO] 12 Malgorzata Gromala](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Malgorzata-Gromala-120x86.jpg)
![Integracja, tolerancja i uczenie wrażliwości. Europejski Tydzień Autyzmu w Nowym Sączu [ZDJĘCIA] 13 MOK 1](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/MOK-1-120x86.jpg)

