Jesienią na naszych stołach powinna królować śliwka – zachęca Elżbieta Teper. Nasza kulinarna ekspertka przekonuje, że śliwka to źródło witamin i nieoceniony smak, ale nie można z nią przesadzić.
– Śliwka to jest duża ilość błonnika i bardzo często ktoś mówi, ja po śliwkach źle się czuje, tak może być, jeśli naraz zjemy cały koszyk. Dostarczony do naszego organizmu błonnik później pęcznieje, a jak napęcznieje, to zanim on wyjdzie z żołądka, zanim on przejdzie przez jelita, to czujemy ten brzuch. Wszystko w odpowiedniej ilości i nie ma takiego problemu.
Jedną z zapomnianych śliwek, która kiedyś gościła w naszych ogrodach, to mirabelka, która idealnie komponowała się w dżemach.
Więcej o śliwkach w piątkowej (20.09) audycji ‘Cztery pory gotowania’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10.

![Zanim referendum, chcą zrobić sondaż w sprawie odwołania prezydenta Nowego Sącza [WIDEO] 2 referendum](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/referendum-350x250.jpg)







![Zanim referendum, chcą zrobić sondaż w sprawie odwołania prezydenta Nowego Sącza [WIDEO] 10 referendum](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/referendum-120x86.jpg)
![Wyciek gazu na skrzyżowaniu w Tylmanowej-Rzece. Mieszkańcy ewakuowani z domów [AKTUALIZACJA] 11 fot. Tadeusz Królczyk](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/tylmanowa-1-120x86.jpg)



