Jesienią na naszych stołach powinna królować śliwka – zachęca Elżbieta Teper. Nasza kulinarna ekspertka przekonuje, że śliwka to źródło witamin i nieoceniony smak, ale nie można z nią przesadzić.
– Śliwka to jest duża ilość błonnika i bardzo często ktoś mówi, ja po śliwkach źle się czuje, tak może być, jeśli naraz zjemy cały koszyk. Dostarczony do naszego organizmu błonnik później pęcznieje, a jak napęcznieje, to zanim on wyjdzie z żołądka, zanim on przejdzie przez jelita, to czujemy ten brzuch. Wszystko w odpowiedniej ilości i nie ma takiego problemu.
Jedną z zapomnianych śliwek, która kiedyś gościła w naszych ogrodach, to mirabelka, która idealnie komponowała się w dżemach.
Więcej o śliwkach w piątkowej (20.09) audycji ‘Cztery pory gotowania’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10.



![Marcinkowice: Na drodze powiatowej powstaną dodatkowe pasy dla kierowców? To sposób na korki [ZDJĘCIA] 4 droga powiatowa](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/droga-powiatowa-350x250.jpg)



![Poranna kolizja i korki na moście Heleńskim w Nowym Sączu [ZDJĘCIA] 8 wypadek most helenski](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/wypadek_most_helenski-350x250.jpg)
![Nowy Sącz: Siostry Felicjanki służą Bogu i ludziom. To u nich jest Okno Życia [ROZMOWA] 9 felicjanki okno zycia](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/felicjanki_okno_zycia-350x250.jpg)





