Jesienią na naszych stołach powinna królować śliwka – zachęca Elżbieta Teper. Nasza kulinarna ekspertka przekonuje, że śliwka to źródło witamin i nieoceniony smak, ale nie można z nią przesadzić.
– Śliwka to jest duża ilość błonnika i bardzo często ktoś mówi, ja po śliwkach źle się czuje, tak może być, jeśli naraz zjemy cały koszyk. Dostarczony do naszego organizmu błonnik później pęcznieje, a jak napęcznieje, to zanim on wyjdzie z żołądka, zanim on przejdzie przez jelita, to czujemy ten brzuch. Wszystko w odpowiedniej ilości i nie ma takiego problemu.
Jedną z zapomnianych śliwek, która kiedyś gościła w naszych ogrodach, to mirabelka, która idealnie komponowała się w dżemach.
Więcej o śliwkach w piątkowej (20.09) audycji ‘Cztery pory gotowania’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10.



![Wypadek w Woli Rzędzińskiej. Starszy mężczyzna był reanimowany [AKTUALIZACJA] 4 zdj. ilustracyjne, archiwum RDN](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/policja-zdjecie-scaled-1-350x250.jpg)


![Góra Łyżka ma niesamowitą historię. Naukowcy odkrywają jej tajemnice [ZDJĘCIA] 7 konferencja lyzka](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/konferencja_lyzka-350x250.jpg)
![Zamiast siedzieć w domu, zrobili coś pożytecznego. Młodzież chętnie wzięła udział w Akcji Kilo [ZDJĘCIA] 8 akcja kilo](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/akcja_kilo-350x250.jpg)




![Są szóste w Polsce. Duże osiągnięcie piłkarek z Tęgoborzy [ROZMOWA] 13 pilkarki tegoborze studio2](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/pilkarki_tegoborze_studio2-120x86.jpg)

