Kurczak też może świetnie smakować z rusztu – przekonuje nasz kulinarny ekspert. Elżbieta Teper, która gości w piątkowej (19.07) audycji ‘Radiowy Przepis na grilla’, przyznaje, że drób co prawda jest mięsem suchym, ale jego smak można podbić przyprawami, a soczystości nada mu np. boczek.
Przyrządzając kurczaka, warto zadbać nie tylko o walor smakowy, ale też estetyczny.
– Można się pobawić i zrobić to z dużej piersi kurczaka, albo piersi indyka – warkoczyki. Kroimy w takie dłuższe słupki, marynujemy to mięso, pleciemy warkoczyki, spinamy wykałaczkami, to już podany taki warkoczyk bardzo ładnie wygląda i świadczy o umiejętnościach osoby, która to przyrządza.
Więcej porad naszego eksperta w piątkowej audycji ‘Radiowy przepis na grilla’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10.
Tradycyjnie na koniec audycji pytanie konkursowe, poprawną odpowiedź nagradzamy nagrodami.
Audycje 'Radiowy Przepis na grilla’ można odsłuchać TUTAJ