Kurczak też może świetnie smakować z rusztu – przekonuje nasz kulinarny ekspert. Elżbieta Teper, która gości w piątkowej (19.07) audycji ‘Radiowy Przepis na grilla’, przyznaje, że drób co prawda jest mięsem suchym, ale jego smak można podbić przyprawami, a soczystości nada mu np. boczek.
Przyrządzając kurczaka, warto zadbać nie tylko o walor smakowy, ale też estetyczny.
– Można się pobawić i zrobić to z dużej piersi kurczaka, albo piersi indyka – warkoczyki. Kroimy w takie dłuższe słupki, marynujemy to mięso, pleciemy warkoczyki, spinamy wykałaczkami, to już podany taki warkoczyk bardzo ładnie wygląda i świadczy o umiejętnościach osoby, która to przyrządza.
Więcej porad naszego eksperta w piątkowej audycji ‘Radiowy przepis na grilla’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10.
Tradycyjnie na koniec audycji pytanie konkursowe, poprawną odpowiedź nagradzamy nagrodami.
Audycje 'Radiowy Przepis na grilla’ można odsłuchać TUTAJ



![Brama Miasta ma być nową wizytówką Nowego Sącza. Co na to mieszkańcy? [ZDJĘCIA] 4 wizualizacja](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/1-350x250.jpg)

![Przetarg na basen, modernizacje dróg i budowa oczyszczalni. Gmina Grybów chce w nowym roku wydać na inwestycje ponad 46 mln złotych [WIDEO] 6 Migacz](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Migacz-350x250.jpg)




!["To perła w naszym regionie". 50-lecie Małopolskiego Centrum Kultury Sokół [ZDJĘCIA] 11 sokol](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/sokol-120x86.jpg)



