Kurczak też może świetnie smakować z rusztu – przekonuje nasz kulinarny ekspert. Elżbieta Teper, która gości w piątkowej (19.07) audycji ‘Radiowy Przepis na grilla’, przyznaje, że drób co prawda jest mięsem suchym, ale jego smak można podbić przyprawami, a soczystości nada mu np. boczek.
Przyrządzając kurczaka, warto zadbać nie tylko o walor smakowy, ale też estetyczny.
– Można się pobawić i zrobić to z dużej piersi kurczaka, albo piersi indyka – warkoczyki. Kroimy w takie dłuższe słupki, marynujemy to mięso, pleciemy warkoczyki, spinamy wykałaczkami, to już podany taki warkoczyk bardzo ładnie wygląda i świadczy o umiejętnościach osoby, która to przyrządza.
Więcej porad naszego eksperta w piątkowej audycji ‘Radiowy przepis na grilla’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10.
Tradycyjnie na koniec audycji pytanie konkursowe, poprawną odpowiedź nagradzamy nagrodami.
Audycje 'Radiowy Przepis na grilla’ można odsłuchać TUTAJ



![To nie będą łatwe dni dla kierowców w Limanowej i w Mordarce [OBJAZDY] 4 fot. PKP PLK](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/mordarka_pkp_plk-350x250.jpg)




![Wypadek w Woli Rzędzińskiej. Starszy mężczyzna był reanimowany [AKTUALIZACJA] 9 zdj. ilustracyjne, archiwum RDN](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/policja-zdjecie-scaled-1-350x250.jpg)


![44 lata temu komuniści wprowadzili w Polsce stan wojenny. Nowy Sącz pamięta [WIDEO] 12 fot. Instytut Pamięci Narodowej](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/stan-wojenny-120x86.jpg)


