Choć w swojej kuchni stawiają na nowoczesność, to chętnie także czerpią z dziedzictwa przodków. Koło Gospodyń Wiejskich 'Nowoczesna Gospodyni w Tymowej” część potraw przygotowuje podobnie jak ich babcie, czyli kapusta na bigos ugniatana stopami, masło przygotowane w drewnianej maselniczce czy chleb pieczony w piecu. Jak zauważają członkinie tymowskiego koła, jest lista potraw, które najbardziej smakują ludziom.
– Najczęściej mamy ze sobą bigos. To jest bigos, który jest gotowany przez nas, on ma w sobie suszoną śliwkę, oczywiście także leśne grzyby, co podkręca smak tego bigosu, on jest nazwany tymowskim bigosem i chyba zawsze z nim wychodzimy. Często wychodzimy ze schabem, który jest nadziewany suszoną śliwką, czy też taką roladą schabu nadziewaną leśnymi grzybami. Zasmażana kapusta z żeberkami to jest zapomniany smak niektórych z dzieciństwa, a jadąc gdzieś w teren mamy to ze sobą i okazuje się, że to jest bardzo smaczne, rzadko się to robi, a jednak wszyscy chętnie się tym częstują.
KGW w Tymowej liczy 43 osoby, w tym 10 panów.
Więcej tymowskich smaków w dzisiejszej (18.07) audycji ‘Strażniczki Małopolskich Smaków’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 9.40. Na rdn.pl publikujemy całą rozmowę z członkiniami Koła Gospodyń Wiejskich ‘Nowoczesna Gospodyni w Tymowej’ w zakładce Audycja (KLIKNIJ TUTAJ)
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.