Tłuszczyk daje mięsu smak – przypomina nasz kulinarny ekspert. Elżbieta Teper, która gości w audycji ‘Radiowy przepis na grilla’ zauważa, że jeśli wybierzemy chude mięso do grillowania, nie uzyskamy dobrego efektu.
– Mięso powinno być delikatnie przerośnięte tłuszczem, proszę się nie bać, że są tam żyłki tłuszczu, właśnie chodzi o tą marmurkowatość, bo w procesie obróbki termicznej ten tłuszcz delikatnie się topi, ale komórki pochłaniają i to nam później pozwala na uzyskanie dobrego efektu smakowego, mięso nie jest suche.
Musimy pamiętać, że w procesie grillowania około 20 procent tłuszczu nam się wytapia, więc jeżeli mamy niewiele tłuszczu, to mięso zrobi się suche.
Plaster karkówki przygotowywany na grilla nie może być też za gruby, do 1 cm grubości i najlepiej go nie rozbijać.
Więcej porad naszego eksperta, jak przyrządzić idealne mięso na grilla usłyszycie w dzisiejszej (12.07) audycji ‘Radiowy przepis na grilla’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10. Przygotowaliśmy także konkurs z nagrodami.
Kozieradka, kolendra i jałowiec, czyli co uratuje smak mięsa? Już dziś 'Radiowy przepis na grilla’


![Marcinkowice: Na drodze powiatowej powstaną dodatkowe pasy dla kierowców? To sposób na korki [ZDJĘCIA] 3 droga powiatowa](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/droga-powiatowa-350x250.jpg)



![Poranna kolizja i korki na moście Heleńskim w Nowym Sączu [ZDJĘCIA] 7 wypadek most helenski](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/wypadek_most_helenski-350x250.jpg)
![Nowy Sącz: Siostry Felicjanki służą Bogu i ludziom. To u nich jest Okno Życia [ROZMOWA] 8 felicjanki okno zycia](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/felicjanki_okno_zycia-350x250.jpg)
![Budżet gminy Nawojowa. "Na miarę możliwości, bez kredytu" [ROZMOWA] 9 kielbasa stanislaw studio 12 2025](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/kielbasa_stanislaw_studio_12_2025-350x250.jpg)


![Zabytek gminy Łukowica odzyskał dawny blask [ZDJĘCIA] 12 źródło: FB Bogdan Łuczkowski](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/dwor_swidnik-120x86.jpg)


