Kozieradka, kolendra i jałowiec, czyli co uratuje smak mięsa? Już dziś 'Radiowy przepis na grilla’

chicken 3183558 1280

fot. zdjęcie ilustracyjne, pixabay.com

W przygotowaniu potraw na grilla kluczowe są przyprawy – przypomina nasz kulinarny ekspert. Elżbieta Teper, która gości na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz w audycji ‘Radiowy przepis na grilla’ radzi, że jeśli nie potrafimy przygotować marynaty, zacznijmy od podstaw i sięgnijmy po sól i pieprz. Do tego stopniowo dodajmy zioła – gałązkę jałowca czy tymianek. Jest jeszcze jeden składnik, który nieraz uratuje naszą potrawę – dodaje Elżbieta Teper.

– Spróbować do tych potraw dodać kozieradkę mieloną, daje nam taki posmak jakby magi, ktoś np. lubczyku nie będzie lubił, a ta kozieradka naprawdę przy potrawach, gdzie nie potrafimy wydobyć smaku, ona nam bardzo pomaga.

Smak potrawy może podkręcić nam też kolendra, ale kucharze ostrzegają, by też nie przedobrzyć. Przygotowując marynatę na mięso do grilla warto sięgnąć też po czerwone lekkie wytrawne wino, także do drobiu, oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, sos sojowy czy sos teryiaki.

‘Radiowy przepis na grilla’ już dziś (5.07) o godz. 13.10 na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz. Oprócz praktycznych porad na temat grillowania, przygotowaliśmy także konkurs. Słuchajcie nas uważnie!

‘Radiowy przepis na grilla’ – rusza wakacyjna audycja z poradami kulinarnego eksperta

Exit mobile version