Choć nie boją się kulinarnych eksperymentów, to w ich kuchni jednak króluje tradycja. Koło Gospodyń Wiejskich ‘Kalina’ z Łękawki wie, co to znaczy dobrze zjeść. Jak przyznają w rozmowie z RDN Małopolska, na co dzień odtwarzają to, co najbardziej smakowało im w dzieciństwie. Pomagają w tym przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie.
– Moja babcia Marysia zostawiła po sobie całą książkę różnych przepisów, napisanych własnoręcznie. Bardzo często z niej korzystam. – Też mam zeszyt, który prowadziła moja mama, ale rzadko z tego zeszytu korzystam, bo ja wiele rzeczy odtwarzam z pamięci, czuję ten smak i to jest właśnie ten smak mojego dzieciństwa.
Koło Gospodyń Wiejskich Kalina w Łękawce słynie z proziaków, ale sławę przyniosły im mordonie w omaście. Podczas zeszłorocznej bitwy regionów właśnie ta potrawa dała im I miejsce w powiecie tarnowskim i II miejsce w województwie małopolskim.
Jak przyznają członkinie KGW w Łękawce przepis na mordonie jest bardzo porosty.
– Jest to łatwa w przygotowaniu potrawa, gdyż zawiera niewiele składników, bo tylko ziemniaki, które każdy ma u siebie w polu, niewiele mąki, jedno jajko, bazujemy na swoich, naturalnych produktach, łatwych do zdobycia, podawane są zawsze z omastą, czyli jakieś skwarki, cebulka przysmażana.
Pełny przepis na mordonie i nie tylko będzie można usłyszeć w czasie czwartkowej ( 4.07) audycji ‘Strażniczki Małopolskich Smaków’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz, w której opowiadamy o lokalnej żywności, tradycjach, a także zwyczajach kiedyś i dziś.
‘Strażniczki Małopolskich Smaków’ z różnych części naszego regionu będą gościć u nas w każdy czwartek i sobotę lipca o godz. 9.40.
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.