Mielecki Szpital Specjalistyczny realizuje program pilotażowy 'Dobry posiłek’. Menu tworzone jest przez specjalistów i dofinasowane przez NFZ.
Posiłki szpitalne to temat żywy od lat. Pacjenci narzekają, że menu w placówkach opieki zdrowotnej daleko odbiega od tego, co spożywają w domu. Pomimo iż w szpitalach pracują dietetycy i zawodowi kucharze, zarzutów nie brakuje.
Jak mówi rzecznik pras. Szpitala Specjalistycznego w Mielcu Aneta Dyka-Urbańska, ten program ma na celu wdrożenie optymalnego modelu żywienia i zwiększenie dostępności porad żywieniowych. Posiłki w szpitalu zawsze są dostosowane do stanu pacjenta, krótko mówiąc są zdrowe, zbilansowane, ale teraz przede wszystkim są bogatsze i atrakcyjniejsze niż zwykle.
– Szpital realizuje ten pilotażowy program z nadzieją, że istotnie uda się wypracować optymalny model żywienia, z czasem jednolity w całym kraju. Na razie NFZ będzie dofinansowywał posiłki w ramach tego programu do połowy roku. Większe nakłady to w diecie podstawowej choćby dodatkowe jogurty, owoce, soki itp. Chorych może dziwić fakt, że nie każdy na sali dostaje ten sam posiłek, ale z punktu widzenia medycznego to oczywiste. Trzeba pamiętać, że żywienie osób chorych to jedna z metod leczniczych. Dieta ma ogromny wpływ na stan zdrowia, powinna być od niego zależna. Są więc diety podstawowe, ale także np. cukrzycowe, lekkostrawne, kleikowe, płynne itd. Ponadto kaloryczność jest dostosowana do bieżącej aktywności chorego.
'Dobry posiłek’ to pilotażowy program uruchomiony jesienią ubiegłego roku przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Do programu przystąpiło wiele szpitali, a w praktyce oznacza on dodatkowe 25 złotych na wyżywienie jednego pacjenta. Pilotaż potrwa do końca czerwca, a następnie
Fundusz przekaże ocenę wyników programu pilotażowego ministrowi właściwemu do spraw zdrowia do 31 października 2024 r. Wnioski mają wpłynąć na jakość żywienia pacjentów w szpitalach.
Program pilotażowy ma również walor edukacyjny, bo pacjent ma dostęp do jadłospisu, dzięki czemu może przestudiować model żywienia odpowiedni dla siebie, głównie pod kątem urozmaicenia potraw i zbilansowania wartości składników odżywczych w diecie, dobowych kaloryczności i wartości odżywczych. Warto zwrócić uwagę na ilości białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, błonnika i soli. Ważny jest też sposób obróbki posiłku.