Kiszone, konserwowe, marynowane w occie, albo w wersji na słodko – z miodem lub cukrem. Trwa sezon na ogórki. Jednak tego lata może być on mniej obfity.
Od kilku miesięcy mamy w Polsce suszę. Rolnicy handlujący na tarnowskim Burku zmagają się z wieloma problemami przy tegorocznych uprawach.
– Jest nie za bardzo, bo było sucho. Wczoraj popadało dosyć dobrze. Może coś jeszcze uratuje. – Na liściach się pojawił taki rdzawo-brązowy kolor i jest ogórków znacznie mniej. Już nie są tak proste, tak ładne. Mi się wydaje, że po tych deszczach ogórki takie się zrobiły. – Zaraza bierze te ogórki. Jest zaraza, tak że nie będzie długo tego ogórka.
Ogórek jest popularnym produktem do robienia przetworów. Zapytaliśmy sprzedawców na burku o to, do czego wykorzystują tegoroczne ogórki.
– Najwięcej kiszenia i korniszonów, no i różne sałatki. – Kiszę i pikle robię w zalewie musztardowej. – Sałatki są wspaniałe z ogórków. Tylko ja robię starym sposobem. Szatkuję z cebulką razem, nasalam i zostawiam do następnego dnia. Później gotuję w zalewie i są wspaniałe.
Ogórki mają wiele właściwości zdrowotnych. Zawierają substancje antynowotworowe i przeciwdziałają zakwaszeniu organizmu. Mają w sobie także dużo wody, przez co są idealną przekąską na letnie upały.
Autor: Jan Szepielak