Celiakia to nie jest to samo co alergia pokarmowa – zwracała uwagę w programie Bez Skierowania dietetyk Katarzyna Wojtas. Na antenie RDN Małopolska tłumaczyła, że celiakia to choroba autoimmunologiczna, która charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w zbożach. U osób z celiakią dochodzi do uszkodzenia jelita cienkiego. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, a to prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych.
Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.
– No niestety, jedynym sposobem leczenia celiakii jest wprowadzenie diety bezglutenowej, która musi być stosowana do końca życia. W przypadku innych chorób glutenozależnych możemy próbować eliminować ten gluten, później częściowo wracać do jego spożywania, natomiast w przypadku celiakii ten gluten musi być wyeliminowany. Bardzo często w zaawansowanych przypadkach, kiedy dochodzi do zaniku tych kosmków jelitowych, te naszej jelita już nie pracują tak jak powinny, nie wchłaniają tak jak powinny, konieczna jest eliminacja z diety także laktozy, czyli cukru pochodzenia mlecznego.
Tymczasem stosowanie diety bezglutenowej stało się modne także wśród osób zdrowych, u których nie stwierdzono celiakii. Katarzyna Wojtas podkreśla, że nie ma to żadnego uzasadnienia.
– U osób zdrowych gluten nie będzie powodował żadnych uszkodzeń jelit, bo tak nam się czasem wydaje, że jeżeli w przypadku osób chorujących ten gluten szkodzi, to u osób zdrowych też on może zaszkodzić, no nic bardziej mylnego! Jeżeli występują u nas jakieś problemy ze strony układu pokarmowego, mamy podejrzenie że być może szkodzi nam gluten, ponieważ czujemy się gorzej po spożyciu makaronu, pieczywa, w pierwszej kolejności zgłośmy się do lekarza, zgłośmy się do dietetyka, nie leczmy się na własną rękę.
Celiakia może ujawnić się w każdym wieku, zarówno wkrótce po wprowadzeniu glutenu do diety dziecka, jak i w okresie dorastania, podczas ciąży u kobiet, czy dużego stresu. Najczęściej tę chorobę wykrywa u osób w wieku od 30 do 50 lat.
Objawy, które powinny zaniepokoić to m.in. przewlekła biegunka, spadek masy ciała, uczucie stałego zmęczenia. Nieleczona celiakia prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, włącznie z osteoporozą, zaburzeniami psychicznymi, zmniejszeniem płodności czy nowotworami układu pokarmowego.
U dzieci celiakia jest przyczyną niskiego wzrostu. Choroba prowadzi także do spadku odporności. Prawidłowa diagnoza celiakii polega na oznaczeniu przeciwciał z krwi i wykonaniu biopsji jelita cienkiego.
Wszystkie odcinki programu Bez Skierowania znajdziesz TUTAJ


![Wolontariusze przeszli przez Nowy Sącz: "Moc tkwi w pomaganiu" [WIDEO] 3 wolontariusze e1764968429480](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/wolontariusze-e1764968429480-350x250.jpg)


![Brama Miasta ma być nową wizytówką Nowego Sącza. Co na to mieszkańcy? [ZDJĘCIA] 6 wizualizacja](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/1-350x250.jpg)

![Przetarg na basen, modernizacje dróg i budowa oczyszczalni. Gmina Grybów chce w nowym roku wydać na inwestycje ponad 46 mln złotych [WIDEO] 8 Migacz](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Migacz-350x250.jpg)



![Trwa rozruch nowej oczyszczalni ścieków. Mieszkańcy gminy Kamienica będą mogli się podpiąć [WIDEO] 12 wladyslaw sadowski scaled e1763639807980](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/wladyslaw_sadowski-scaled-e1763639807980-120x86.jpg)


