Kamionka Wielka: W Niedzielę Wielkanocną nie gotowało się obiadu

panie kamionka

Zamiast obiadu, jadło się „święconkę” z serwatki. To tradycja z Kamionki Wielkiej na Sądecczyźnie. Wykonując jak najmniej pracy w kuchni, mieszkańcy regionu chcieli jak najlepiej uczcić Zmartwychwstanie Pańskie.

– Gotowało się serwatkę z kiełbasą i boczkiem, doprawiało się. Na talerz kroiliśmy chleb, chrzan, jajka, masło i ser, które zalewało się zagotowaną serwatką

– wyjaśnia Anna Popiela z Kamionki, słuchaczka radia RDN Nowy Sącz.

Niektóre rodziny w czasie Wielkiego Postu nie jadły mięsa. Kiedy już przyszły święta i pokarmy zostały poświęcone, najpierw jadło się chrzan, następnie jajka symbolizujące nowe życie.

Następnie kiełbasę, ser i inne produkty. Przy tej okazji składało się życzenia świąteczne.

 

Exit mobile version