Zamiast obiadu, jadło się „święconkę” z serwatki. To tradycja z Kamionki Wielkiej na Sądecczyźnie. Wykonując jak najmniej pracy w kuchni, mieszkańcy regionu chcieli jak najlepiej uczcić Zmartwychwstanie Pańskie.
– Gotowało się serwatkę z kiełbasą i boczkiem, doprawiało się. Na talerz kroiliśmy chleb, chrzan, jajka, masło i ser, które zalewało się zagotowaną serwatką
– wyjaśnia Anna Popiela z Kamionki, słuchaczka radia RDN Nowy Sącz.
Niektóre rodziny w czasie Wielkiego Postu nie jadły mięsa. Kiedy już przyszły święta i pokarmy zostały poświęcone, najpierw jadło się chrzan, następnie jajka symbolizujące nowe życie.
Następnie kiełbasę, ser i inne produkty. Przy tej okazji składało się życzenia świąteczne.

![Siatkarscy mistrzowie poprowadzili trening dla uczniów z Nowego Sącza [ZDJĘCIA] 2 Ignaczak ns 11 202532](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/Ignaczak_ns_11_202532-350x250.jpg)

![Limanowa: Od nowego roku wzrosną opłaty za wywóz śmieci [WIDEO] 4 Jolanta Juszkiewicz](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/Jolanta_Juszkiewicz-350x250.jpg)





![Siatkarscy mistrzowie poprowadzili trening dla uczniów z Nowego Sącza [ZDJĘCIA] 10 Ignaczak ns 11 202532](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/Ignaczak_ns_11_202532-120x86.jpg)




