Zamiast obiadu, jadło się „święconkę” z serwatki. To tradycja z Kamionki Wielkiej na Sądecczyźnie. Wykonując jak najmniej pracy w kuchni, mieszkańcy regionu chcieli jak najlepiej uczcić Zmartwychwstanie Pańskie.
– Gotowało się serwatkę z kiełbasą i boczkiem, doprawiało się. Na talerz kroiliśmy chleb, chrzan, jajka, masło i ser, które zalewało się zagotowaną serwatką
– wyjaśnia Anna Popiela z Kamionki, słuchaczka radia RDN Nowy Sącz.
Niektóre rodziny w czasie Wielkiego Postu nie jadły mięsa. Kiedy już przyszły święta i pokarmy zostały poświęcone, najpierw jadło się chrzan, następnie jajka symbolizujące nowe życie.
Następnie kiełbasę, ser i inne produkty. Przy tej okazji składało się życzenia świąteczne.




![Tegoroczne Kolędowanie Małemu Bacy tradycyjnie zakończą prawie 1000 m n.p.m. [ZDJĘCIA] 5 fot. www.parafia.piwniczna.com](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Koledowanie-Malemu-Bacy1-350x250.jpg)




![Posłanie Kolędników Misyjnych w Łęgu Tarnowskim [26.12.2025] 10 IMG 1846](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/IMG_1846-120x86.jpeg)




