Zamiast obiadu, jadło się „święconkę” z serwatki. To tradycja z Kamionki Wielkiej na Sądecczyźnie. Wykonując jak najmniej pracy w kuchni, mieszkańcy regionu chcieli jak najlepiej uczcić Zmartwychwstanie Pańskie.
– Gotowało się serwatkę z kiełbasą i boczkiem, doprawiało się. Na talerz kroiliśmy chleb, chrzan, jajka, masło i ser, które zalewało się zagotowaną serwatką
– wyjaśnia Anna Popiela z Kamionki, słuchaczka radia RDN Nowy Sącz.
Niektóre rodziny w czasie Wielkiego Postu nie jadły mięsa. Kiedy już przyszły święta i pokarmy zostały poświęcone, najpierw jadło się chrzan, następnie jajka symbolizujące nowe życie.
Następnie kiełbasę, ser i inne produkty. Przy tej okazji składało się życzenia świąteczne.




![Zabytkowy budynek przedszkola zostanie rozbudowany. Gmina Moszczenica czeka na rozpatrzenie wniosku [WIDEO] 5 Walega](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/Walega-350x250.jpg)







![Zmieni się czas pracy załóg karetek pogotowia w Rytrze. Jan Kotarba: Mieszkańcy nadal mogą czuć się bezpiecznie [WIDEO] 13 kolaz](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/kolaz-120x86.jpg)

