Zamiast obiadu, jadło się „święconkę” z serwatki. To tradycja z Kamionki Wielkiej na Sądecczyźnie. Wykonując jak najmniej pracy w kuchni, mieszkańcy regionu chcieli jak najlepiej uczcić Zmartwychwstanie Pańskie.
– Gotowało się serwatkę z kiełbasą i boczkiem, doprawiało się. Na talerz kroiliśmy chleb, chrzan, jajka, masło i ser, które zalewało się zagotowaną serwatką
– wyjaśnia Anna Popiela z Kamionki, słuchaczka radia RDN Nowy Sącz.
Niektóre rodziny w czasie Wielkiego Postu nie jadły mięsa. Kiedy już przyszły święta i pokarmy zostały poświęcone, najpierw jadło się chrzan, następnie jajka symbolizujące nowe życie.
Następnie kiełbasę, ser i inne produkty. Przy tej okazji składało się życzenia świąteczne.

![Ulice zamykane bez uprzedzenia? Sprawdzamy co zaskoczyło kierowców w Nowym Sączu [ZDJĘCIA] 2 kopernika NS 2 scaled e1764341460797](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/kopernika_NS-2-scaled-e1764341460797-350x250.jpg)

![Ks. Krzysztof Czech: Cisza Adwentu jest nam potrzebna do właściwego spotkania z Panem Bogiem [WIDEO] 4 Ks.Krzysztof Czech](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/Ks.Krzysztof_Czech-350x250.jpg)





![Ulice zamykane bez uprzedzenia? Sprawdzamy co zaskoczyło kierowców w Nowym Sączu [ZDJĘCIA] 10 kopernika NS 2 scaled e1764341460797](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/kopernika_NS-2-scaled-e1764341460797-120x86.jpg)
![Pożegnali garnitury. Alumni trzeciego roku mają już sutanny [ZDJĘCIA] 11 IMG 5127](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/IMG_5127-120x86.jpg)



