Zamiast obiadu, jadło się „święconkę” z serwatki. To tradycja z Kamionki Wielkiej na Sądecczyźnie. Wykonując jak najmniej pracy w kuchni, mieszkańcy regionu chcieli jak najlepiej uczcić Zmartwychwstanie Pańskie.
– Gotowało się serwatkę z kiełbasą i boczkiem, doprawiało się. Na talerz kroiliśmy chleb, chrzan, jajka, masło i ser, które zalewało się zagotowaną serwatką
– wyjaśnia Anna Popiela z Kamionki, słuchaczka radia RDN Nowy Sącz.
Niektóre rodziny w czasie Wielkiego Postu nie jadły mięsa. Kiedy już przyszły święta i pokarmy zostały poświęcone, najpierw jadło się chrzan, następnie jajka symbolizujące nowe życie.
Następnie kiełbasę, ser i inne produkty. Przy tej okazji składało się życzenia świąteczne.







![Radni będą głosować na nowym budżetem powiatu limanowskiego. Jakie inwestycje są zaplanowane na 2026 rok? [WIDEO] 8 mieczyslaw uryga001](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/mieczyslaw_uryga001-350x250.jpg)




![Wokół Jeziora Rożnowskiego powstanie nowa trasa rowerowa. Połączy dotychczasową sieć [ZDJĘCIA] 13 fot. malopolska.pl (zdjęcie ilustracyjne)](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/VeloDunajec-120x86.jpg)

