Zamiast obiadu, jadło się „święconkę” z serwatki. To tradycja z Kamionki Wielkiej na Sądecczyźnie. Wykonując jak najmniej pracy w kuchni, mieszkańcy regionu chcieli jak najlepiej uczcić Zmartwychwstanie Pańskie.
– Gotowało się serwatkę z kiełbasą i boczkiem, doprawiało się. Na talerz kroiliśmy chleb, chrzan, jajka, masło i ser, które zalewało się zagotowaną serwatką
– wyjaśnia Anna Popiela z Kamionki, słuchaczka radia RDN Nowy Sącz.
Niektóre rodziny w czasie Wielkiego Postu nie jadły mięsa. Kiedy już przyszły święta i pokarmy zostały poświęcone, najpierw jadło się chrzan, następnie jajka symbolizujące nowe życie.
Następnie kiełbasę, ser i inne produkty. Przy tej okazji składało się życzenia świąteczne.


![Polka wygrała XII Międzynarodowy Konkurs Wolany im. Jana Kiepury w Krynicy-Zdroju [ZDJĘCIA] 3 kiepura konkurs](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/kiepura_konkurs-350x250.jpg)











