Zamiast obiadu, jadło się „święconkę” z serwatki. To tradycja z Kamionki Wielkiej na Sądecczyźnie. Wykonując jak najmniej pracy w kuchni, mieszkańcy regionu chcieli jak najlepiej uczcić Zmartwychwstanie Pańskie.
– Gotowało się serwatkę z kiełbasą i boczkiem, doprawiało się. Na talerz kroiliśmy chleb, chrzan, jajka, masło i ser, które zalewało się zagotowaną serwatką
– wyjaśnia Anna Popiela z Kamionki, słuchaczka radia RDN Nowy Sącz.
Niektóre rodziny w czasie Wielkiego Postu nie jadły mięsa. Kiedy już przyszły święta i pokarmy zostały poświęcone, najpierw jadło się chrzan, następnie jajka symbolizujące nowe życie.
Następnie kiełbasę, ser i inne produkty. Przy tej okazji składało się życzenia świąteczne.







![Nowy wiadukt nad Węgierską gotowy. Jedni się cieszą, inni obawiają dużej liczby pociągów i ciężarówek [ZDJĘCIA, WIDEO] 8 wegierska 4](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/wegierska-4-350x250.jpg)



![Dwie akcje ratunkowe w Beskidzie Sądeckim. Turyści z urazami podczas wędrówki [ZDJĘCIA] 12 fot. Grupa Krynicka GOPR](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/gorp_akcje-120x86.jpg)


