22 uczniów tarnowskiego gastronomika wzięło udział w praktykach zagranicznych w ramach programu Erasmus+. W Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych podsumowano 18 miesięczny, międzynarodowy projekt.
Jak mówi koordynator projektu Jolanta Erazmus, uczniowie odbyli trzytygodniowe praktyki w Niemczech.
– Dzisiaj mamy podsumowanie projektu, dzisiaj opowiadamy czego nauczyliśmy się na zagranicznych stażach, co zobaczyliśmy, jakie kompetencje nabyliśmy. Ten projekt to taka wartość dodana dla naszych uczniów czyli oprócz tego, że mogli tam spróbować swoich sił w zawodach, których tutaj się uczą, mogli też zwiedzić Hamburg, poznać nową kulturę, właściwie różnorodne kultury w związku z tym, że Hamburg to miasto wielokulturowe, wielonarodowe.
Udział w projekcie był szansą na kontakt z pracą w zagranicznej firmie, doskonalenie umiejętności językowych, zdobycie doświadczenia zawodowego oraz rozwój kompetencji społecznych podkreślają uczestnicy Wiktor Cich, Magdalena Zych, Mateusz Nowak i Klaudia Mojek.
– Mogłem tam zobaczyć jak wygląda praca na kuchni, jak wygląda praca w takim zorganizowanym zespole, gdzie każdy ma wytyczone zadanie. – Moim szczególnym doświadczeniem była styczność z taką dokładną pracą w Niemczech. Jesteśmy z profilu technikami hotelarzami, więc przede wszystkim turystyka, spotkanie z drugim człowiekiem, z turystami którzy nie pochodzili wyłącznie z Polski. – Nauczyłem się wielu rzeczy. Od zdolności językowych, poprzez takie umiejętności poznawcze gdzie byliśmy rzuceni na głęboką wodę i musieliśmy sobie radzić. – Zdobyliśmy nowe przyjaźnie i znajomości. Poznaliśmy wielu pracodawców, którzy mogą być później naszymi pracodawcami na stałe, możemy tam wyjechać i podjąć się zawodu właśnie za granicą.
Projekt odbył się pod hasłem 'Staż zawodowy w Hamburgu drogą do sukcesu uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie”.