czwartek, 25 grudnia 2025
TARNÓW +48 14 627 50 50  NOWY SĄCZ +48 18 449 06 00 

103,6 FM | 101,2 FM | 88,3 FM | 105,1 FM

  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
Brak
View All Result
POSŁUCHAJ
RDN
  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
SŁUCHAJ
RDN

Na Targu Regionalnym susorka iwkowska skradła podniebienia tarnowian [ZDJĘCIA]

Jakub Sajdakautor / źródło: Jakub Sajdak
2022/08/28 - 12:12
- AKTUALNOŚCI
A A
Projekt bez tytulu 4
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Zakup owoców, warzyw, miodów, branie udział w konkursach, ale przede wszystkim degustacja potraw z susorką iwkowską. To wszystko czekało na chętnych z Tarnowa i nie tylko, którzy wzięli udział w kolejnym Targu Regionalnym, odbywającym się przy ul. Giełdowej 15.

Wszystkie stoiska były oblegane i wystawcy cieszyli się dużym zainteresowaniem.

– Przywiozłem naturalne soczki wytłaczane przeze mnie z moich owoców i warzyw. Jabłko jest bazą, a domieszki to m.in. gruszka, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, arbuz, mięta suszona, czy cytryna. – Mamy prawdziwe miody z naszej pasieki, takie jak malinowy, wielokwiatowy, rzepakowy, rzepakowy-kremowany, lipowy. – Przygotowaliśmy octy żywe niepasteryzowane. Mamy 21 gatunków. – Ja mam sery krowie z mleka krów rasy jersey z naszego gospodarstwa. Wszystkie receptury to mój autorski pomysł. Mam dzisiaj m.in. sery świeże, śniadaniowe z przyprawami: czarnuszką, kozieradką, papryką chilli.

https://rdn.pl/wp-content/uploads/2022/08/28Producenci.mp3

Tym razem na degustacyjnych stołach 'królowała’ susorka iwkowska, czyli regionalna odmiana suszu owocowego, złożonego ze śliwy domowej, jabłoni i gruszy.

Na Targu uczestnicy mogli spróbować pierogów ze śliwką w sosie z redukcji śmietanowej oraz rolady ze schabu i z kurczaka z nadziewaną susorką iwkowską.

Jak mówił w rozmowie z Radiem RDN Małopolska Tadeusz Gwiżdż z Gminnego Ośrodka Kultury w Iwkowej, przygotowanie tych dań nie wymaga wiele czasu, a ich smak jest niepowtarzalny.

– Tworzenie pierogów zajmuje dosłownie pół godzinki. Mamy takie piękne panie z doskonałymi rączkami, które się tym zajmują. Do tego trzeba jednak mieć trochę wprawy, ale nasze gospodynie ją mają. Chodzi głównie o zagniecenie ciasta. Wszystko jest pięknie zrobione. Mamy również schabik, gdzie jest włożona śliwka oraz tzw. 'prosiaczki’ ze śliwką. To jest udko, które się pozbawia kostkę i na jej miejsce wkłada się śliwkę, a później się to wiąże. I ten 'prosiaczek’ wygląda i smakuje wspaniale.

https://rdn.pl/wp-content/uploads/2022/08/28Gwizdz1.mp3

Sekretem każdego dania były owoce, które w gminie Iwkowa suszone są w sposób tradycyjny.

– Obiera się owoce ze śliwy, a później prosto się je sypie na suszarnię. Tam się zapala w piecu i dymem się wędzi. Co prawda są już suszarnie na ciepło, ale nasza tradycyjna iwkowska jest na dymie i ona jest najlepsza. Trzy dni się suszy, później trzeba ją przewrócić na drugą stronę i jak widać, że jest dobra, to można ją zebrać. Następnie trzeba ją ugnieść, by się błyszczała. Wówczas ją można stosować w domu w kuchni. Ją można trzymać nawet do wiosny. Ona się nie zepsuje – opowiadał Tadeusz Gwiżdż.

https://rdn.pl/wp-content/uploads/2022/08/28Gwizdz2.mp3

Uczestnicy, którzy mieli okazję spróbować tradycyjnych potraw, zwłaszcza pierogów, mówili, że dosłownie rozpływały się w ustach. Jak dodawali, będą chcieli je robić także w swoich domach.

– Pierogi z suszonymi śliwkami były naprawdę przepyszne. Bardzo oryginalny smak. – Spróbowałem boczku ze śliwką i bardzo mi smakował. – Pyszne, słodkie i fajne. Uwielbiam śliwkę, uwielbiam pierogi, rewelacja! Zamierzam je sama zrobić i dać na konkurs. – Robię pierogi ze śliwkami raz do roku na Wigilię, ale te są tak genialne, że od teraz będę robić właśnie takie. Polecam wszystkim! – Wszystko jest bardzo smaczne. Pochwały się należą paniom z Iwkowej, oby tak dalej podtrzymywały tę tradycję.

https://rdn.pl/wp-content/uploads/2022/08/28Uczestnicy_Targu.mp3

Jak mówiła Katarzyna Pasula z Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, ideą Targów Regionalnych jest pokazanie mieszkańcom regionalnych i smacznych potraw, o których istnieniu czasem nawet nie mieli pojęcia.

– Małopolska jest bogata w tradycję i produkty, które są wpisane na listę Ministerstwa Rolnictwa. Część osób o tym nie wie, ile dobrych rzeczy w regionie mamy. Targ Regionalny służy temu, żebyśmy jedli zdrowo, świadomie, a także promowali nasze lokalne produkty i bardzo często po nie sięgali. Dodatkowo chcemy wszystkim osobom przedstawić, co jeszcze się znajduje u nas, bo nawet możemy nie mieć pojęcia, jakie bogactwo oferuje nam Małopolska.

https://rdn.pl/wp-content/uploads/2022/08/28Pasula.mp3

Oprócz degustacji, na uczestników czekały występy artystyczne oraz różne konkursy, w których mogli zdobyć bony zakupowe oraz kosze z produktami regionalnymi.

Z kolei na najmłodszych najmłodszych gości czekała strefa dziecka z dmuchaną zjeżdżalnią, kredą do rysowania na asfalcie, bezpłatnym malowaniem twarzy i słodkim chłodzącym poczęstunkiem.

Tagi: TarnówKatarzyna PasulaTarg Regionalnysusorka iwkowska
Poprzedni

Przeprawa promowa w Otfinowie zostanie zamknięta

Następny

Uroczystości centralne odpustu ku czci Matki Bożej Pocieszenia w Pasierbcu

ZOBACZ RÓWNIEŻ

zdjęcie archiwalne, fot. parafia MB Nieustającej Pomocy w Kamionce Wielkiej
AKTUALNOŚCI

Święcenie owsa i kawalerskie podłazy. Święta na ludowo we wspomnienie św. Szczepana

25 grudnia 2025
felicjanki ns
AKTUALNOŚCI

Nasze Betlejem u sióstr Felicjanek w Nowym Sączu

25 grudnia 2025
aa IMG 5896 bb
RELIGIA

Bp Andrzej Jeż w Święto Narodzenia Pańskiego: „Światło, które przyszło na świat”

25 grudnia 2025
aa IMG 5922 bb
AKTUALNOŚCI

Żywa szopka u Bernardynów otwarta! Tarnowianie tłumnie odwiedzają zwierzęta

25 grudnia 2025
fot. Parafia Jodłowa
AKTUALNOŚCI

Jodłowa: bp Andrzej Jeż nałożył nową koronę na cudowną figurę Dzieciątka Jezus

25 grudnia 2025
szopka Dabrowa T1 scaled 1
AKTUALNOŚCI

Ks. dr Michał Dąbrówka. 'Boże Narodzenie pokazuje nam, że jesteśmy uczniami Boga, który staje się niemowlęciem’

25 grudnia 2025
szopka rdn 1 e1766647603667
AKTUALNOŚCI

Boże Narodzenie to święto obecności Boga

25 grudnia 2025
pastoralka Sadecka
AKTUALNOŚCI

Pastorałka Sądecka niesie się przez Sądecczyznę w Boże Narodzenie [WIDEO]

25 grudnia 2025

NAJNOWSZE

zdjęcie archiwalne, fot. parafia MB Nieustającej Pomocy w Kamionce Wielkiej

Święcenie owsa i kawalerskie podłazy. Święta na ludowo we wspomnienie św. Szczepana

19:07

Nasze Betlejem u sióstr Felicjanek w Nowym Sączu

17:05

Bp Andrzej Jeż w Święto Narodzenia Pańskiego: „Światło, które przyszło na świat”

15:03

Żywa szopka u Bernardynów otwarta! Tarnowianie tłumnie odwiedzają zwierzęta

13:01

Jodłowa: bp Andrzej Jeż nałożył nową koronę na cudowną figurę Dzieciątka Jezus

12:12

Ks. dr Michał Dąbrówka. 'Boże Narodzenie pokazuje nam, że jesteśmy uczniami Boga, który staje się niemowlęciem’

08:08

Boże Narodzenie to święto obecności Boga

07:07

Pastorałka Sądecka niesie się przez Sądecczyznę w Boże Narodzenie [WIDEO]

06:06

Świąteczne ciasta i inne smakołyki. W regionie sądeckim jadło się je nie wcześniej niż właśnie w Boże Narodzenie

00:12

Gospodarz nie mógł leżeć, a w drodze z pasterki kąpano się w potoku, czyli Boże Narodzenie na ludowo

19:07

NIE PRZEGAP

fot. zdjęcie ilustracyjne, OSP Piwniczna-Zdrój

Tragiczny finał interwencji w Podobinie. Nie żyje mężczyzna

23 grudnia 2025
bt WhatsApp Image 2025 12 02 at 08.16.32 4 tb

W Klubie Dobrze Nastawionych zapachniało piernikiem. Warsztaty kulinarne w ramach projektu 'Jesień życia wiosną możliwości’

2 grudnia 2025
smieci.segregacja.odpady001

Nowy Sącz: Większe stawki za śmieci już od 1 lutego 2026 roku

20 grudnia 2025
RADIO KATOLICKIE
UN PAPIESKI
UNS
AKCJA KATOLICKA
BIBLOS
KULTURA TARNÓW
SRK
CARITAS
KANA
ITER
Małopolska
AKADEMIA TARNOWSKA

RDN MAŁOPOLSKA

ul. gen. Józefa Bema 14
33 - 100 Tarnów
tel.: +48 14 627 50 50
e-mail: info@rdn.pl

RDN NOWY SĄCZ

pl. Kolegiacki 4
33 - 300 Nowy Sącz
tel.: +48 18 449 06 00
e-mail: sacz@rdn.pl

AKTUALNOŚCI
RELIGIA
SPORT
KULTURA
GALERIE
PATRONATY
WSPARCIE

Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN. 2024.

Brak
View All Result
  • Radio RDN
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • GALERIE
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • KONTAKT
  • WSPARCIE

© 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN.

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Polityka prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Odcienie szarościOdcienie szarości
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreślone linkiPodkreślone linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj