Zapach bergamotki kojarzy każdy wielbiciel herbaty typu Earl Grey, która swój aromat zawdzięcza właśnie dodatkowi aromatu bergamotki. Produkt ten nie jest jednak przyprawą ani żadnym z ziół dodawanym do mieszanek herbat, lecz owocem cytrusowym. Chociaż bergamotkę trudno jest spotkać w sklepie czy na targu, to już olej eteryczny czy aromat wyprodukowany z tego owocu jest produktem szeroko dostępnym. Czym tak dokładnie jest bergamotka i czy warto po nią sięgać?
Co to jest bergamotka?
Bergamotka to jedna z odmian pomarańczy, wyróżniająca się żółtozieloną skórką, często pofałdowaną. Z wyglądu przypomina zatem bardziej limonkę lub cytrynę niż pomarańczę, a po przekrojeniu ukazuje swój jasnozielony miąższ, również niepodobny do owoców pomarańczy. Bergamotka ma też bardzo wyraźny, choć gorzko-kwaśny smak. Z jej skórki wytwarza się olejki eteryczne. Natomiast miąższu raczej nie spożywa się na surowo, dlatego owoc nie należy do najpopularniejszych. Zapach bergamotki oddziałuje na człowieka rozluźniająco i relaksująco, łagodzi napięcie nerwowe, stres, uczucie zmęczenia czy niepokoju, a także poprawia ogólne samopoczucie.
Co zawierają owoce bergamotki?
Owoc bergamotki pomimo niezbyt przyjemnego smaku jest prawdziwą bombą cennych składników odżywczych, takich jak potas, cynk, wapń, sód, żelazo czy fluor. Zawiera również duże ilości witaminy A, wpływającej korzystnie na widzenie, a także na wygląd skóry i włosów. Pozostałe istotne składniki tego owocu to:
- witaminy z grupy B – niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, usprawniające pracę mózgu, pamięć i koncentrację,
- witamina C – wspierająca odporność organizmu i zmniejszająca ryzyko zachorowania na miażdżycę, a także pełniąca rolę antyoksydantu (zapobiega namnażaniu się wolnych rodników i redukuje skutki ich działania na komórki).
Sok z miąższu bergamotki zawiera również duże ilości bmelitydyny oraz brutieridyny, czyli substancji przeciwdziałających odkładaniu się złego cholesterolu (LDL) i obniżające jego stężenie we krwi.
Kiedy warto sięgać po olejek z bergamotki?
Olejek tłoczony ze skórki bergamotki ma intensywny, cytrusowy zapach i bardzo silne właściwości przeciwgrzybicze. Stosowany jest w produkcji leków przeciwko kandydozie. Zwalcza bowiem drożdżaki rodzaju Candida, namnażające się w organizmie na skutek długotrwałej antybiotykoterapii, wysokiego poziomu cukru we krwi czy przy ogólnym osłabieniu odporności organizmu. Olejek bergamotowy można stosować także na skórę przy leczeniu trądziku lub liszajów ze względu na jego właściwości antybakteryjne. Podobnie jak olejek eukaliptusowy, olej z bergamotki sprawdzi się przy kaszlu i katarze. W okresie przeziębienia można stosować go do aromaterapii – wcierając w skórę klatki piersiowej lub wlewając do kominka zapachowego. Co ciekawe, olejek z bergamotki można także spożywać. Korzystnie wpływa wtedy na pracę układu trawiennego, pobudzając pracę żołądka (produkcję soków trawiennych) i wspomagając skurcze jelit. Produkt można stosować również do higieny jamy ustnej w formie płukanki (roztwór z wodą).