Już dzisiaj (21.12) na dziedzińcu Radia RDN Małopolska będziemy rozdawać żywe choinki. Będzie to także doskonała okazja do posmakowania prawdziwego polskiego żurku.
Z jakich składników robi się tę tradycyjną zupę i jak długo trwa jej przyrządzanie? Zapytaliśmy kucharza Krzysztofa Kostrzewę, który dzisiaj przygotuje potrawę dla naszych gości.
– Tradycyjny polski żurek zawsze się składał z zakwasu, czy to żytniego czy, jak dzisiaj z serwatki, a także z wszelkiego rodzaju dodatków – począwszy od bardzo dobrej kiełbasy, poprzez cebulę, czosnek, majeranek, a skończywszy oczywiście na naszych niezastąpionych jajach. Co do przygotowania, to z żurkiem jest jak z bigosem – im się dłużej gotuje, tym jest smaczniejszy.
Jakich dodatków do żurku mogą się spodziewać smakosze?
– Dzisiaj oczywiście będzie 'full wersja’. Będzie kiełbaska, jajeczko, ziemniaczki, pieczarki i cebulka, czyli wszystko co najlepsze znajdzie się w naszym kociołku! Serdecznie zapraszamy! – dodaje Krzysztof Kostrzewa.
Choinki będzie można odebrać na dziedzińcu radia RDN Małopolska od godz. 16.00. Będzie to też okazja do wspólnego kolędowania, złożenia sobie życzeń.
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.