Co robić, by nie tonąć w śmieciach i nie marnować niczego, od żywności począwszy, na ubraniach i sprzęcie elektronicznym skończywszy?
Odpowiedzi na te pytania będzie można usłyszeć podczas organizowanego przez Polska Press wydarzenia online Zero Waste 2021, które odbywać się będzie pod patronatem Urzędu Marszałkowskiego. Ci, którzy do niego dołączą, będą mogli wziąć udział w dyskusji panelowej oraz warsztatach.
Eksperci podpowiedzą, co robić, by marnować mniej i żyć zgodnie z ideą Zero Waste. Podczas warsztatów kulinarnych Sylwia Majcher pokaże sposoby na świąteczne menu skomponowane zgodnie z ideą niemarnowania. Będzie można także nauczyć się robić ekologiczny krem za rozsądną cenę i własny las w słoiku.
Wydarzenie rozpocznie się 17 grudnia od godz. 11 na serwisach gazetakrakowska.pl i dziennikpolski24.pl.
Idea Zero Waste polega na takim rozporządzaniu surowcami i produktami, aby systematycznie eliminować szkodliwość odpadów i materiałów oraz zmniejszać ich objętość, przetwarzać i odzyskiwać wszystkie zasoby, nie spalać ich ani nie zakopywać.