Dzień z produktem regionalnym był okazją do skosztowania zdrowego i smacznego jedzenia z powiatu limanowskiego. Producenci przygotowali stoiska na płycie rynku w Limanowej.
Mieszkańcy regionu i goście mogli skosztować między innymi chleb, podpłomyki, miód i kiełbasę.
– Można mieć pewność, że ta żywność jest zdrowa i ekologiczna. Mamy tu do czynienia z małymi gospodarstwami, więc produkowane są małe ilości, w odpowiedzialny sposób – mówi starosta limanowski Mieczysław Uryga, gospodarz imprezy.
W przypadku Haliny Piwowar z Męciny, pieczenie chlebów na zakwasie to wieloletnia tradycja. – Zaczęło się od mamy teściowej, potem piekła je teściowa, teraz my to kontynuujemy. Najważniejszy jest dobry zakwas, mąka oraz trochę chęci i serca. Tak powstaje dobry chleb.
Chleb, podpłomyki, masło i sery serwowała Agata Kwit z gospodarstwa edukacyjnego W Zielonym Gaju w Jastrzębiu. – Prowadzimy programy pokazujące wieś współczesną i historię wsi. Mamy działające gospodarstwo, ale też skansen. Odwiedzają nas szkoły i przedszkola, ale można też zwiedzać prywatnie.
Podczas wydarzenia można było też skosztować miód z Pasieki Pod Sosnami Tadeusza Leśniaka z Dobrej oraz naturalne produkty z Janowic koło Szczyrzyca z gospodarstwa Natalii Drożdż.
Dodajmy, że radio RDN w sobotę (26.06) nadawało na żywo z Limanowej, prezentując wystawców.