Mięsiwo stanowi składnik wielu naszych dań. Jednak niekiedy chcemy je zakupić bardzo mocno rozdrobnione, aby wkomponować je w posiłki. Wówczas oczekujemy od sklepu, gdzie robimy zakupy, aby dostarczył nam taki produkt. Aby mógł to wykonać, musi on posiadać na swoim wyposażeniu wilki do mielenia mięsa. Osoby chcące kupić tego typu maszyny powinny przeczytać ten artykuł.
Wilki do mielenie mięsa – enigmatyczna nazwa
Nazewnictwo wilki do mielenia mięsa dla większości z nas może być dość zagadkowe. Wynika to z faktu, że jest to dość rzadko stosowany zwrot i najczęściej używany jest on przez osoby zajmujące się wyposażeniem sklepów i gastronomii. Tak, więc wilki do mielenia mięsa na dobrą sprawę zajmują się rozdrabnianiem umieszczonego w nim produktu na mniejsze kawałki. Co za tym idzie, pełnią one identyczną funkcję jak maszynki do mielenia z tą różnicą, że te ostatnie przeznaczone są do domowego zastosowania a pierwsze do profesjonalnego.
Budowa wilka do mielenie mięsa
Wbrew pozorom wilki do mielenia mięsa, które stanowią wyposażenie sklepów, posiadają dość prostą budowę. Ich sercem jest silnik elektryczny o dużej mocy. To właśnie on odpowiada za napędzanie reszty elementów oraz decyduje o szybkości mielenia. Kolejnym elementem budującym takie maszyny jest zestaw tnący. Jego podstawowa wersja składa się z sitka, nożyka oraz wałka ślimakowego. Po przejściu przez te elementy mięso jest rozdrabiane na odpowiednią grubość. Warto jednak mieć na uwadze, iż taki zestaw może być znacznie bardziej rozbudowany, a zależy to w dużej mierze od ceny maszyny. Oczywiście w takiej maszynie nie mogło zabraknąć także elementów elektronicznych, które dbają o to, aby wilk się nie przegrzał bądź kontrolują szybkość obrotową wałka. Wszystkie wyżej wymienione części zamykane są w obudowie najczęściej wykonanej ze stali nierdzewnej. Sami, więc możecie zauważyć, że budowa maszynki wcale nie należy do jakichś trudnych.
Jak dobrać wilk do mielenia mięsa?
W stacjonarnych sklepach bądź wersjach internetowych znajduje się wiele modeli wilków do mielenia mięsa. Czym kierować się, więc przy ich wyborze? Oto nasza lista najważniejszych cech:
- Wymiary – długość, szerokość i wysokość może nie są najważniejszymi liczbami, ale to właśnie od nich zależy jak dużą przestrzeń będziecie musieli zarezerwować w swoim lokalu.
- Moc urządzenia – wartość ta pozwala określić, jak dużą siłą będzie dysponowało urządzenie. Im większa moc, tym grubsze i twarde mięso można rozdrobnić.
- Wydajność – bardzo istotna informacja, gdy chcemy zakupić tego typu rozwiązanie. To dzięki niej dokładnie wiemy ile mięsiwa można zmielić w ciągu jednej godziny.
- Napięcie zasilania – to właśnie liczba ta wskazuje, jaką instalację musicie posiadać u siebie. Najczęściej produkty zasilane są napięciem 230 V, ale nie brakuje wariantów na 400 V.
- Skład zestawu – powinniśmy także dokładnie wiedzieć, jakie akcesoria dostaniemy, gdy zakupimy maszynę. Może się zdarzyć tak, że nie dostaniemy niczego i przydatne rzeczy będziemy musieli dokupić osobno.
Gdzie zakupić wilk do mielenia mięsa?
Po przeczytaniu treści znajdującej się powyżej posiadają już Państwo odpowiednią wiedzę, aby wybrać urządzenie dla siebie. Teraz pozostaje jeszcze tylko jedna kwestia: Gdzie tak naprawdę dokonać zakupu. Możecie oczywiście zdecydować się na stacjonarną hurtownię wyposażenia sklepów i gastronomii. Jednak my chcielibyśmy zaproponować Wam sklep internetowy znajdujący się pod adresem: www.wyposazenie-sklepowe.pl. Odnajdziecie tam wiele modeli maszyn w różnych widełkach cenowy, a w razie jakichkolwiek problemów możecie liczyć na pomoc doświadczonego zespołu. My już dziękujemy za uwagę i do następnego razu!