Blender kielichowy – jak wykorzystać go w kuchni?

zdj 3 3

Blender kielichowy najczęściej wykorzystywany jest do przyrządzania koktajli lub miksowania zup na kremy. Jednak nie warto się ograniczać. Zobacz, co jeszcze możesz zrobić za pomocą blendera.

Blender kielichowy pomoże przygotować masło orzechowe

Lubisz masło orzechowe, ale jego cenę uważasz za zbyt wysoką? Zrób je samodzielnie! To naprawdę nic trudnego. Do zrobienia masła orzechowego potrzebne będą orzechy (ziemne, włoskie, nerkowe lub mieszanki orzechowe) oraz odrobina soli. Samo przygotowanie masła orzechowego jest niezwykle proste. Wystarczy uprażyć orzechy w piekarniku lub na patelni, poczekać aż wystygną, przełożyć do blendera i zblendować na niskich obrotach. Posolić do smaku. Tak przygotowane masło orzechowe można wykorzystać do smarowania chleba, naleśników lub gofrów.

Hummus z blendera kielichowego

Zrobienie hummusa jest niezwykle proste. Polega na zmiksowaniu ciecierzycy z puszki z wybranymi dodatkami. W internecie jest wiele przepisów na hummus, można go zrobić z dynią, burakami, papryczką chili lub w wersji klasycznej, bez dodatków.

Wszystkie składniki trzeba wcześniej przygotować (dynię lub buraki najlepiej upiec) i przełożyć do blendera. Zmiksować na niskich obrotach. Hummus doskonale nadaje się na kanapki lub jako przekąska konsumowana razem z krakersami, chrupkim pieczywem, paluszkami chlebowymi itp.

Zupa krem z blendera kielichowego

Blendowanie zup na kremy w blenderze kielichowym jest tak oczywiste, że można by o tym nie wspominać. Z drugiej strony trudno pominąć tak istotną funkcjonalność blendera.

Przed przelaniem zupy do blendera dobrze jest ją przestudzić, chyba że producent w instrukcji wyraźnie zaznaczył, że można blendować gorące produkty. Blender z dzbankiem z tworzywa odpornego na wysoką temperaturę można kupić w sklepie www.eldom.eu.

Ważna jest też pojemność blendera i ilość zupy, jaką chcemy przerobić na krem. Blendera nie powinno się całkowicie napełniać, bo w trakcie blendowania poziom zupy lekko się podniesie. Aby zapobiec przelaniu, najlepiej wypełnić dzbanek w blendera w dwóch trzecich. Zupę krem przygotowuje się z wykorzystaniem najwyższych obrotów blendera.

Klasyczny koktajl z blendera kielichowego

Koktajl z blendera kielichowego to klasyka gatunku. Najczęściej kupuje się blender właśnie po to, by przyrządzać w nim koktajle.

Nie ma jednego idealnego przepisu na koktajl z blendera. Każdy może użyć dowolnych składników, owoców, warzyw, mleka, wody, śmietany itp. Warto dodać odrobinę super foods, np. spiruliny lub nasion chia, by koktajl był bardziej pożywny.

Koktajle przygotowuje się na najwyższych obrotach blendera. Podobnie jak w przypadku zup, dobrze jest nie napełniać blendera do końca, szczególnie gdy koktajl robiony jest na bazie mleka lub wody.

W blenderze kielichowym spienisz mleko do kawy

Kawa z pianką jak z kawiarni we własnym domu? Jak najbardziej! Potrzebne będzie mleko, ale – i tu niespodzianka – odtłuszczone. O ile do kawy chętnie dodajemy tłustej śmietanki, o tyle tłuste mleko niezbyt dobrze się pieni.

Nie spieni się też mleko zimne, dlatego przed przelaniem go do blendera konieczne będzie podgrzanie go. Mleka do spieniania nie należy gotować.

Aby spienić mleko do kawy, trzeba przelać je do blendera (tu warunek konieczny: blender musi być przystosowany do blendowania ciepłych produktów) i zblendować na niskich obrotach. Cały proces trwa bardzo krótko. Piankę na kawę najwygodniej jest przełożyć dużą łyżką.

Exit mobile version