Jak zachować umiar przy świątecznym stole z korzyścią dla zdrowia i sylwetki?
Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas dla najbliższych i okazja do spotkań w gronie rodzinnym.
Nie spędzajmy ich tylko przy stole – radzą specjaliści.
– Powinniśmy jeść rozsądnie na co dzień, nie tylko w święta – radzi Łukasz Kozioł, dietetyk, trener personalny.
– W każde święta, każdą uroczystość, nie przejmować się, że jeśli zjemy za dużo, to coś złego się stanie. Wiemy, jaka jest polska kuchnia, polskie święta, czyli dużo, smacznie, ale też słodko i tłusto. Takie dwudniowe, huczne obchodzenie świąt nie zepsuje nam na pewno zdrowia długofalowo, możemy co najwyżej czuć się przejedzeni, czy mieć wzdęcia.
– Ogromna dawka nadprogramowych kilokalorii połączona z brakiem ruchu może zwiększyć naszą wagę o kilka kilogramów – przypomina dietetyk.
– Bardzo ważna jest aktywność fizyczna pod jakąkolwiek postacią. Jest także coś takiego jak spontaniczna aktywność ruchowa, czyli ruch, który nie traktujemy jako trening i ta aktywność może spalać dużo więcej tłuszczu niż zaplanowany trening jak siłownie czy bieganie. To np. zabawy z dziećmi, z psem, spacer.
W Święta Wielkanocne możemy wybrać potrawy, które są mniej kaloryczne. Niskokalorycznym produktem są np. jajka, ale zjedzone w majonezie podwyższają ilość kalorii.
Dodajmy, że zdrowy styl życia wcale nie polega na odmawianiu sobie wszystkiego.
I pamiętajmy przede wszystkim o najważniejszym – duchowym wymiarze świąt i właściwym ich przeżyciu wśród najbliższych.