W Wielką Sobotę w sądeckiej święconce dominowały regionalne odmiany pisanek, czyli kraszanki.
Jak mówi Bogusława Błażewicz z Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu, zwyczaj specjalnego barwienia jajek do święcenia, jest nadal kultywowany w naszym regionie.
– Najczęściej barwiono je w łupinach cebuli. To jest zresztą do dziś z tych naturalnych sposobów taki najczęstszy, najbardziej powszechny. Uzyskiwano wówczas taką barwę ceglasto-czerwoną. Czasami też barwiono na przykład w korze dębu i kruszyny. To były wtedy takie kolory różne brązowe. Też w młodych pędach zbóż, co daj kolor zielony. Czasami barwiono w burakach. Różne były te naturalne substancje, których używano do ubarwiania kraszanek.
W dawnych czasach koszyczek wielkanocny był o wiele bogatszy niż teraz. Potrawy do święcenia przygotowywany przede wszystkim w większych ilościach.
W niektórych domach do poświęcania pieczono też wielkie bochny chleba, które miały wskazywać na zamożność danej rodziny.



![To nie będą łatwe dni dla kierowców w Limanowej i w Mordarce [OBJAZDY] 4 fot. PKP PLK](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/mordarka_pkp_plk-350x250.jpg)




![Wypadek w Woli Rzędzińskiej. Starszy mężczyzna był reanimowany [AKTUALIZACJA] 9 zdj. ilustracyjne, archiwum RDN](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/policja-zdjecie-scaled-1-350x250.jpg)


![Rodzice, dzieci i rodziny zastępcze mogą szukać tu wsparcia. Ruszyła nowa poradnia [ZDJĘCIA] 12 poradnia fundacja rozwoju regionow](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/poradnia_fundacja_rozwoju_regionow-120x86.jpg)


