Po wykrytym ognisku zjadliwego szczepu w powiecie gorlickim weterynarze badają sytuację także w innych regionach. Głównie sprawdzane były tutaj komercyjne gospodarstwa utrzymujące kury nioski i brojlery. Na przeniesienie wirusa przez przylatujące do Polski ptaki najbardziej narażone są jednak małe gospodarstwa.
– Tutaj ten poziom bioasekuracji zawsze odbiega od naszych wytycznych, bo trudno jest utrzymać drób w takich warunkach, jakie zaleca rozporządzenia, czyli tak aby był karmiony i pojony w środku. Powinien być też cały czas pod opieką i za ogrodzeniem – tłumaczy Aneta Kawula, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Limanowej,
Szczególnie niebezpieczeństwo dotyczy dzikich ptaków wodnych, które szybciej niż inne przenoszą wirusa ptasiej grypy.



![50-lecie Karczmy u Walusia w Krościenku nad Dunajcem [ARTYKUŁ SPONSOROWANY] 4 karczma u walusia](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/karczma_u_walusia-350x250.jpg)
![Tragedia w Ropie. Nie żyje 80-letnia kobieta, która miała zostać postrzelona [ZDJĘCIA] 5 fot. halogorlice.info](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/postrzelenie_ropa5-350x250.jpg)
![Gorące przywitanie mistrzyń cheerleadingu w Nowym Sączu [WIDEO] 6 cheerleadarki](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/cheerleadarki-350x250.jpg)





!['Rusz duszę ze Słowem' [22.11.2025] 12 IMG 1215](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/IMG_1215-120x86.jpg)


