O diecie lekkostrawnej słyszeli właściwie wszyscy, choć wciąż niewielu potrafi określić, jakie są jej zasady. Sporej grupie ludzi kojarzy się ona z papkowatą konsystencją niesmacznych przecierów, jednak nic bardziej mylnego – może ona być pełna świeżych warzyw, owoców, pieczywa, nabiału i mięs.
Kiedy zalecana jest dieta lekkostrawna?
Choć niewielu ludzi myśli o tym na co dzień, tłuste, smażone, grillowane, lub na przykład wędzone potrawy mogą istotnie obciążać organizm. Dieta lekkostrawna odciąża go przez niewielkie ilości regularnie spożywanych posiłków oraz ich jakość. Jest ona szczególnie polecana dla osób zmagających się z:
- chorobami żołądka, jelit i ich błony śluzowej, w tym owrzodzeniami i nowotworami;
- chorobami wątroby i trzustki;
- niestrawnością;
- infekcjami, którym towarzyszy gorączka;
- ciągłym zmęczeniem, wzmożonym okresem stresu;
- dolegliwościami występującymi po operacjach i zabiegach chirurgicznych, w tym również właściwie przebiegającym okresem rekonwalescencji;
- różnymi innymi dolegliwościami, gdy jest to zalecone przez lekarza.
Co jeść na diecie lekkostrawnej?
Dieta lekkostrawna opiera się przede wszystkim na wykluczeniu potraw tłustych, smażonych, ostrych, wzdymających i długo zalegających w żołądku. Istotne jest także ograniczenie spożywanego błonnika pokarmowego. Choć jego całkowita eliminacja nie jest ani możliwa, ani zdrowa, nie warto spożywać go zbyt wiele, szczególnie cierpiąc na dolegliwości związane z układem pokarmowym.
Na diecie lekkostrawnej dozwolone są niektóre produkty zbożowe. Gdy mowa o pieczywie, zalecane jest spożywanie jedynie jego jasnej pszennej odmiany. Dozwolone są także pszenne makarony, biały ryż i drobne kasze takie jak kukurydziana, manna, czy jęczmienna. Dieta lekkostrawna dopuszcza także możliwość spożywania nabiału, jednak chudego, który nie zawiera zbyt dużej ilości tłuszczu. Dozwolone jest mleko 2%, jogurty, chudy twaróg, oraz gotowane jajka.
Ze wszystkich dostępnych mięs zaleca się wybór drobiu oraz chudej cielęciny. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść kanapkę z polędwicą bądź szynką, jednak powinna być ona zrobiona z chudego mięsa. Podobnie jest z rybami – te, których spożycie dopuszcza się podczas diety lekkostrawnej, to pstrąg, dorsz, szczupak, leszcz, sandacz oraz morszczuk.
Jedząc lekko, nie można zapomnieć o warzywach i owocach. Wybierane warzywa powinny być zawsze świeże i najlepiej młode. Posiłki przygotowywać można z użyciem między innymi marchwi, buraka, dyni, pietruszki, czy szpinaku. Z owoców na diecie lekkostrawnej najczęściej poleca się maliny, truskawki, morele, jabłka i cytrusy, choć te ostatnie warto dokładnie obierać ze skórek i białych błonek.
Zdrowa dieta wymaga odpowiedniego nawodnienia organizmu. Na diecie lekkostrawnej zaleca się przede wszystkim picie czystej wody niegazowanej oraz słabych wywarów ziołowych.
Czego unikać, będąc na diecie lekkostrawnej?
Poza eliminacją ciężkostrawnych, tłustych i smażonych potraw, przechodząc na tego rodzaju dietę, należy także unikać pewnych produktów. Mowa między innymi o żytnim pieczywie, grubych makaronach, kaszy pęczak i gryczanej, serach pleśniowych i topionych, przekwaszonych produktach mlecznych, czy tłustych mięsach, takich jak wieprzowina, baranina, kaczka, bądź gęś. Szczególnie niepolecane produkty mięsne to pasztetowa, kiełbasa, tłuste wędliny, konserwy, lub mięso wędzone. Nie należy spożywać także smalcu, boczku, słoniny i margaryny. Ryby, których należy unikać, to przede wszystkim węgorz oraz halibut.
Niektóre warzywa oraz owoce także nie są mile widziane w jadłospisie kogoś, kto przechodzi na lekkostrawną dietę. Należą do nich: cebula, kapusta, papryka, por, groch, fasola, bób, orzechy oraz owoce niedojrzałe i suszone.
Przyrządzanie lekkostrawnych posiłków
Przygotowując lekkostrawne potrawy, należy unikać ich smażenia, wędzenia, tradycyjnego pieczenia, zapiekania, czy nawet grillowania. Dla wielu osób lista zakazów wydaje się być problematyczna, jednak w rzeczywistości istnieje wiele alternatywnych, a zarazem zdrowszych sposobów na przyrządzenie pysznych i lekkostrawnych posiłków.
Przede wszystkim zalecane jest popularne od lat w polskich domach gotowanie w wodzie lub na parze. Warto gotować swoje dania jak najdłużej, stawiając garnek na niewielkim ogniu kuchenki. Mięsa i warzywa można także dusić bez użycia tłuszczu. Pieczenie również jest dozwolone, lecz w przeznaczonej do tego folii nazywanej również rękawem lub w zamkniętym żaroodpornym naczyniu. Warzywa warto przecierać, miksować i rozdrabniać, podając je w formie musu lub purée. Z owoców poleca się natomiast wyciskanie świeżych soków, w których aż roi się od witamin i innych cennych składników odżywczych.
Koniecznie zajrzyj na blog Dietetyk.guru, gdzie znajdziesz więcej ciekawostek o zdrowym odżywianiu.