W Zespole Szkół Ponadpodstawowych w małych grupach pracują uczniowie klas gastronomicznych, weterynarii i hodowli koni.
– Począwszy od technikum żywienia, są to zajęcia w klasopracowniach praktycznej nauki zawodu, następnie zajęcia w technikum weterynarii w gabinetach i salach do praktycznej nauki zawodu, jazda konna w technikum hodowli koni, oraz architektura krajobrazu w sali praktycznej nauki zawodu – wymienia dyrektor Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Nawojowej, Michał Bulzak.
Uczniowie na zajęciach noszą maseczki i zachowują dystans.
– Wszystkie wytyczne są spełnione jeśli chodzi o czyste ręce, odległość między uczniami, grupy, które są mniejsze niż normalnie na zajęciach. Oczywiście wiąże się to z tym, że nauczyciele muszą dłużej pracować w szkole w ramach 40 godzin swojej pracy. Kolejne zajęcia prowadzone są w ramach konsultacji po zajęciach, aby młodzież jednak jednakowo była uczona, żeby nie tracili realizacji tematów.
Zgodnie z rozporządzeniem ministra edukacji, szkoły mogą prowadzić zajęcia praktyczne. Muszą się one odbywać przy zachowaniu reżimu sanitarnego w małych grupach. Do szkół w normalnym trybie chodzą jedynie uczniowie klas od 1-3.