Od tego co i jak jemy w dzieciństwie zależy nasze zdrowie w dorosłym życiu – przekonuje diabetolog, dr Robert Witek. Apeluje jednocześnie żeby o dobre nawyki żywieniowe dbać już od kołyski ponieważ dane pokazują, że nadwaga i otyłość w Polsce systematycznie narastają. Także dzieci są coraz grubsze. Pandemia tylko nasiliła ten problem.
Specjalista od leczenia otyłości podkreśla, że dzieci obowiązują te same zasady żywieniowe co dorosłych, czyli 4-5 posiłków w ciągu dnia, dostosowanych energetycznie do wieku i potrzeb dziecka, spożywanie owoców i warzyw oraz unikanie słodyczy i kolorowych napojów.
– Sok owocowy to nie owoce! Jeden raz w tygodniu można pozwolić dziecku na słodki płyn czy bardzo słodki sok. Poza tym dziecko powinno pić wodę i to jak najmniej gazowaną. Kolejna bardzo ważna rzecz to ograniczenie słodyczy. Dzieci jedzą zdecydowanie za dużo cukru. Zalecamy, aby była to jedna do dwóch niewielkich porcji tygodniowo – mówił specjalista.
Dr Robert Witek zwraca uwagę, że bardzo ważne jest karmienie piersią, do szóstego miesiąca życia.
– Udowodniono ponad wszelką wątpliwość, że to gwarantuje właściwy start jeśli chodzi o nawyki żywieniowe i odczuwanie głodu w późniejszym czasie – tłumaczył dr Witek.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała otyłość za najgroźniejszą chorobę przewlekłą, która nieleczona prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego, zaburzeń hormonalnych, a także zwiększa ryzyko zachorowań na niektóre nowotwory.
Jest prosty sposób żeby sprawdzić czy nie mamy do czynienia z otyłością. Obwód talii u mężczyzn nie powinien przekraczać 94 cm, a u kobiet 80.