Ta groźna choroba występuje coraz częściej i dotyka coraz młodsze osoby. Głównym winowajcą jest nasz styl życia i sposób odżywiania się – mówiła w programie Bez Skierowania lekarz Lilla Czapkowicz-Gryszkiewicz.
Specjalista chorób wewnętrznych i nefrologii ze szpitala św. Łukasza w Tarnowie zwracała uwagę, że kiedyś o dnie moczanowej mówiło się „choroba królów” lub „choroba elit” dlatego, że występowała tam gdzie stoły uginały się od jedzenia.
– Dziczyzna, piwo, wino, czekoladowe placki, orzechy na stole zamożnym powodowały, że były te wysokie kwasy moczowe i podagry, a tam gdzie były ziemniaki i kapusta tego problemu nie było. Dziś zdecydowanie za mało wagi przykładamy do tego co jemy. Najczęściej sięgamy po to co smaczne i gotowe. Nie mamy czasu, albo nam się nie chce pomyśleć o tym co wkładamy do buzi i dlatego tak jest.
Dna moczanowa to bardzo poważne schorzenie stawów. Objawia się obrzękiem, a także bardzo silnym bólem.
Charakterystycznym objawem podagry jest silny ból w okolicach dużego palca u stopy, który pojawia się po nocy.
Nieleczona choroba może prowadzić do trwałego uszkodzenia stawów, a w konsekwencji coraz większej niepełnosprawności.
Osoby, które cierpią z powodu dny moczanowej powinny unikać przede wszystkim tłustych i wędzonych ryb, czerwonego mięsa, słoniny, smalcu, brokułów, kalafiora czy alkoholu.
Puryny odpowiedzialne za dnę moczanową można znaleźć także w takich napojach, jak: herbata (zwłaszcza mocny napar z czarnej herbaty), płynna czekolada, kawa, kakao, słodkie napoje gazowane, nierozcieńczone soki owocowe.







![W Chomranicach już nikt nie ma wątpliwości, że trzeba nosić odblaski [ZDJĘCIA] 11 szkola chomranice](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/szkola_chomranice-120x86.jpg)

![5. edycja 'Złotej Rakietki Małopolski' [22.11.2025] 13 fot. Powiat Dąbrowski](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/DSC_4524-120x86.jpg)

