Ryzyko zachorowania na cukrzycę aż w 80 proc. zależy od stylu życia. Skłonności rodzinne mają jedynie drugorzędne znacznie – mówił w programie Bez Skierowania, specjalista diabetologii, lekarz Robert Witek.
– Chorych na cukrzycę jest coraz więcej, bo przybywa ludzi otyłych – tłumaczył na antenie RDN. I apelował, aby zwracać uwagę na to, co jemy.
– W tej chwili zwracamy uwagę na niekorzystne tłuszcze. Zapomnieliśmy jednak o tym, że nadmierne spożycie słodyczy, cukru także jest ogromnym problemem. W tej chwili syrop glukozowo-fruktozowy (słodki smak) jest dodawany do mnóstwa produktów spożywczych, ponieważ jest tani i bardzo poprawia smak. Musimy na to zacząć zwracać uwagę, ponieważ otyłość jest głównym powodem cukrzycy – zwracał uwagę diabetolog.
Cukrzyca to jedna z najczęściej występujących w Polsce chorób przewlekłych. Nie leczona lub nieodpowiednio leczona powoduje poważne powikłania. Jest przyczyną niewydolności nerek, utraty wzroku, chorób serca i amputacji nóg.
Z raportu Instytutu Ochrony Zdrowia wynika, że już ponad 3 miliony Polaków zmaga się z tą chorobą, a aż milion z nich nie wie, że choruje. Dlatego każdy powinien profilaktycznie zbadać poziomu cukru (glukozy) we krwi, zwłaszcza jeśli występują takie objawy jak: ciągłe pragnienie, częste korzystanie z toalety, chudnięcie, senność i apatia