Firma Woseba od wielu lat działa na rynku i znana jest z produkcji kawy. Od 2001 roku firma produkuje również mąki pszenne. Znakiem Poznaj Dobrą Żywność wyróżnione zostały mąki pszenne z linii dolnośląskie, są to: mąka poznańska, tortowa, krupczatka, wrocławska, luksusowa.
W obecnych czasach klienci zwracają uwagę na towary wyróżnione jakimś znakiem produkcyjnym, który potwierdza wysoką jakość wyrobu, a także co ważne w przypadku PDŻ, pochodzenia naturalnego. – Rynek jest bardzo duży, a klienci szukają towaru, który będzie miał najwyższą jakość. Nie poddany manipulacjom technologicznym, chemicznym, itp. Nasza mąka pszenna to produkt naturalny, bez sztucznych dodatków, powstający wyłącznie z ziarna pszenicy, poddany obróbce, zachowujący swoją wysoką jakość, co zostało potwierdzone m.in. znakiem promocyjnym PDŻ – powiedział Marek Raer, kontroler jakości.
Jak dodaje Marek Raer, w województwach podkarpackim i małopolskim najwięcej sprzedaje się mąki poznańskiej. W innych rejonach bardzo popularna jest mąka tortowa, a w jeszcze innych mąka wrocławska. – Te trzy rodzaje plus mąka luksusowa i krupczatka są najchętniej kupowane przez klientów.
Przepis na waniliowe ciasto
z konfiturą z płatków róży
i z kruszonką poleca
POLSKA RÓŻA
Ernest Michalski Sp. z o.o.
Składniki:
500 g konfitury z płatków róży POLSKA RÓŻA
200 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
Kruszonka:
150 g mąki
100 g masła
75 g cukru
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 ºC, opcja termo-obieg. Formę na ciasto wysmarować masłem.
Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać. Ostudzić.
Ciasto:
Ucierać masło z cukrem pudrem przez minimum 8 – 10 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek mąki z proszkiem do pieczenia, miksować na mniejszych obrotach
miksera i krócej, tylko do połączenia się składników, a na końcu dodać aromat waniliowy. Ciasto przełożyć do formy; na wierzchu wyłożyć konfiturę z płatków róży POLSKA RÓŻA, następnie posypać przestudzoną kruszonka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut.
„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny
Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.
Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl.