„Poznaj dobrą żywność” – Spółdzielnia Pszczelarska APIS w Lublinie

Schowek 1

W gronie firm i producentów, których produkty są sygnowane Znakiem „Poznaj Dobrą Żywność” znalazła się Spółdzielnia Pszczelarska APIS w Lublinie.

Spółdzielnia Pszczelarska APIS w Lublinie  uczestniczy w programie Poznaj Dobrą Żywność od 2014 roku. Znakiem PDŻ zostały wyróżnione dwa produkty tej spółdzielni: „Miód wielokwiatowy z polskich pasiek” oraz miód pitny „Trójniak Staropolski Tradycyjny”.

 

– Miód wielokwiatowy z polskich pasiek Spółdzielni Pszczelarskiej APIS w Lublinie został juz dwukrotnie wyróżniony znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Po raz pierwszy we wrześniu 2014 roku i po raz drugi we wrześniu 2017 roku – informuje Renata Janik, kierownik Działu Handlu i Marketingu Spółdzielni Pszczelarskiej APIS w Lublinie.

 

Podobnie miód pitny Trójniak Staropolski Tradycyjny  po raz pierwszy został wyróżniony znakiem PDŻ cztery lata temu w 2014 roku, po raz drugi w 2017 roku .

 

– Miód pitny to najbardziej polski ze wszystkich polskich trunków.  To produkt, który posiada 1000 – letnią tradycję produkcyjną na ziemiach polskich. Dokumenty historyczne wskazują, że miód pitny był serwowany podczas Zjazdu Gnieźnieńskiego. Jest to jednocześnie jedyny trunek, który został zarejestrowany w Komisji Europejskiej jako polski produkt tradycyjny. Przez bardzo długi czas był to jedyny trunek produkowany na ziemiach polskich – mówi Renata Janik.

 

Spółdzielnia Mleczarska APIS w Lublinie jest jedyną Pszczelarską Spółdzielnią. – Naszymi dostawcami i właścicielami są najwięksi polscy pszczelarze. Mamy dostęp do polskiego miodu najwyższej jakości – dodaje. Żeby starać się o wyróżnienie swoich produktów znakiem PDŻ trzeba dysponować produktem najwyższej jakości, wykonanym ze znanych surowców, produktem polskim, który spełnia wymagania jakościowe opracowane przez kolegium naukowe, działające przy Ministerstwie Rolnictwa. To ono opracowuje wytyczne dla produktów, które mogą ubiegać się o znak Poznaj Dobra Żywność. Renata Janik przekonuje że produkty Spółdzielni APIS spełniają te wymogi. Docenia też ogromną wartość znaku „Poznaj Dobrą Żywność”.

 

– Posiadanie w swej ofercie produktów, które zostały nagrodzone i wyróżnione znakiem „Poznaj Dobrą Żywność” bardzo pomaga w promocji. Wiąże się to z dużo większym  prestiżem dla naszych produktów, dla naszej firmy, pomaga przy zwiększaniu udziałów w rynku, przy promowaniu, ale również  przy działaniach sprzedażowych – mówi pani kierownik Działu Handlu i Marketingu Spółdzielni Pszczelarskiej APIS w Lublinie. Jej zdaniem w zakresie promocji dużo zostało już zrobione, ale potrzeba jeszcze dalszych działań w zakresie promocji samego znaku Poznaj Dobra Żywność, uświadamiania polskim konsumentom, że taki program istnieje. – Planujemy dalszą współpracę i udział w programie Poznaj Dobrą Żywność i będziemy chcieli ubiegać się o wyróżnienie znakiem PDŻ kolejnych produktów Spółdzielni Pszczelarskiej APIS w Lublinie – zapewnia. – Program PDŻ bardzo pomaga konsumentom przy wyborze produktów najwyższej jakości, produktów naturalnych, zdrowych, polskich i na pewno jest programem który ułatwia konsumentom podejmowanie decyzji zakupowych – – zapewnia Renata Janik.

Jakie potrawy można przygotować wykorzystując produkty oznaczone znakiem Poznaj Dobrą Żywność? Firma BRACIA URBANEK A. i J. Urbanek Sp.J  poleca schab pieczony z powidłami.

Schab pieczony z powidłami

Firma BRACIA URBANEK A. i J. Urbanek Sp.J

Składniki:

1kg kawałek schabu

1 słoiczek powideł śliwkowych Firmy Bracia Urbanek

2-3  łyżeczki soli

2 łyżeczki pieprzu

1 małe opakowanie majeranku

½ szklanki oliwy z oliwek

½ szklanki wytrawnego, białego wina

½ szklanki soku jabłkowego

3 ząbki czosnku

4 łyżki masła

 

Sposób przygotowania: Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem i w środku wycinamy nożem kółko o średnicy 2-3cm, które wypełniamy szczelnie powidłami śliwkowymi. Czosnek wyciskamy przez praskę lub drobno kroimy a następnie mieszamy z pieprzem, majerankiem oraz oliwą z oliwek. Mieszanką nacieramy schab i wstawiamy na 48h do lodówki. Po tym czasie mięso solimy, obtaczamy w majeranku i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 5-6 minut z każdej strony a następnie wkładamy do żaroodpornego, szczelnie zamkniętego naczynia, do którego wlewamy także wino oraz sok jabłkowy i wkładamy masło. Całość pieczemy w 180°C w zależności od wagi mięsa (1kg schabu – 1h).  W trakcie pieczenia mięso polewamy co 20 min sosem.

„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny

Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.

Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl

 

Exit mobile version