czwartek, 26 czerwca 2025
TARNÓW +48 14 627 50 50  NOWY SĄCZ +48 18 449 06 00 

103,6 FM | 101,2 FM | 88,3 FM | 105,1 FM

  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
Brak
View All Result
POSŁUCHAJ
RDN
  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
SŁUCHAJ
RDN

„Poznaj dobrą żywność” – Firma Sokołów S.A.

Wydawcaautor / źródło: Wydawca
2018/12/05 - 08:08
- Poznaj dobrą żywność- radiowy poradnik kulinarny, AUDYCJE ARCHIWUM
A A
polewka
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

W gronie firm i producentów, których produkty są sygnowane znakiem „Poznaj dobrą żywność” znalazła się firma Sokołów S.A.

Jak podkreśla Marcin Bałanda – dyrektor spółki ds.  PR i Komunikacji Sokołów S.A., znak „Poznaj dobrą żywność” ma pomóc konsumentom w wyborze najlepszych, najbardziej odpowiednich dla nich produktów pod względem jakości, bezpieczeństwa i smaku. – Od wielu lat staramy się, żeby nasze produkty były opatrzone znakiem PDŻ. Obecnie 17 produktów ma ten znak. Są to produkty z linii Naturrino. Jest to linia, która charakteryzuje się delikatnym smakiem podkreślonym wyłącznie naturalnymi przyprawami. Są to produkty bez konserwantów, fosforanów i bez glutaminianu sodu. Znak PDŻ posiadają również: szynka, schab z wędzarni i boczek wędzony. Są to topowe produkty, które wyróżniają się na rynku i są dostępne w całej Polsce – mówi dyrektor.

Redaktor: Jak wyglądało procedowanie o znak PDŻ?

Marcin Bałanda: Przystąpienie do programu jest dobrowolne. Każda firma może wziąć udział w tym programie. Trzeba wypełnić wniosek potwierdzający spełnianie najwyższych norm i standardów. Należy też zaznaczyć, czym się produkt wyróżnia i dlaczego jest innowacyjny. Wnioski i produkty trafiają następnie do ministerstwa, gdzie są oceniane. Trafiają też do kolegium naukowego składającego się z wybitnych ekspertów. Są to głównie profesorowie różnych dziedzin nauk o żywieniu człowieka, technologii żywności, zdrowia, hodowli zwierząt i uprawy roślin. Sprawdzana jest również zawartość soli w produktach.  Nie powinna ona przekraczać 2 procent. Są odstępstwa od tej normy, ale muszą to być produkty wytwarzane w tradycyjny sposób.

 

R: Produkty mięsne, które posiadają znak „Poznaj dobrą żywność” nie mogą zawierać dodatku tzw. mięsa odkostnianego mechanicznie (MOM). Co to znaczy?

 

MB: Mięso odkostnione mechanicznie to mięso pozyskiwane w ostatniej fazie. Staramy się od tego odchodzić. Zależy nam na wytwarzaniu jak najlepszych produktów, z jak najlepszym składem, czystym mięsem, z dodatkiem naturalnych przypraw. Tym się kierujemy na co dzień.

 

R: Po co firmie znak PDŻ? Czy to sprawia, że oznaczone produkty lepiej się sprzedają?

 

MB: Na pewno ma to wpływ na lepszą sprzedaż. Cały program, jak również znak PDŻ, który pojawia się na opakowaniach, jest pozytywnie odbierany prze konsumentów. Wpływa to na obdarzenie danego produktu zaufaniem i przekłada się na świadome wybory i zwiększenie sprzedaży danego produktu. Zależy nam na tym, żeby oprócz tego, że jesteśmy najbardziej znanym producentem mięsa i wędlin w Polsce i Europie środkowo-wschodniej,  znak PDŻ potwierdził nasze standardy i najwyższą jakość.  Dodatkowo dzięki współpracy w polskimi hodowcami w ramach programu „Razem w przyszłość”, którą prowadzimy już od kilku lat, jesteśmy postrzegani jako jeden z lepszych producentów. Mamy możliwość kontroli produkcji na każdym etapie, od hodowli po produkt finalny. Dzięki spełnianiu najwyższych standardów, zapewniamy naszym klientom bezpieczny i smaczny produkt, a znak PDŻ jest tego dodatkowym potwierdzeniem.

 

Znak PDŻ może być stosowany na opakowaniu przez trzy lata. Jeśli chcielibyśmy dłużej go stosować, musimy ponownie wystąpić z wnioskiem i dostarczyć próbki. Następnie zbiera się kolegium naukowe, które ocenia czy należy się temu produktowi znak czy nie. Rekomenduje to do ministra rolnictwa i rozwoju wsi, który podejmuje ostateczną decyzję. Staramy się co roku wprowadzać dużą liczbę nowych produktów. Są to produkty opracowane na bazie oczekiwań naszych konsumentów, analiz rynku i badań, które przeprowadzamy. Przy wprowadzaniu nowych produktów będziemy starali się o ten znak, gdyż buduje on zaufanie i pomaga zwiększyć sprzedaż.

 

R: Oznaczenie PDŻ to również dobra informacja dla tych wszystkich konsumentów, którzy żyją fit, zdrowo się odżywiają, bo produkty oznaczone tym znakiem mogą spożywać również oni.

 

MB: Zgadzam się w stu procentach. To jest taki drogowskaz dla nich do świadomego wyboru, że ten produkt spełnia najwyższe standardy i jest bezpieczny.

Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA poleca przepis na polewkę:

Składniki:

2-3 szklanki maślanki średzkiej Jana

1 łyżeczka mąki pszennej

1 szklanka wody

2 szczypty soli

2-3 łyżki śmietanki

Sposób przygotowania:

Posoloną wodę zagotować, mąkę rozprowadzić w maślance, po czym całość wlać do gotującej wody – mieszając doprowadzić do wrzenia, na koniec dodać śmietankę.

Podawać jako zupę z gotowanymi ziemniakami lub z pieczywem jako gorący napój.

„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny

Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.

Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl

https://www.rdn.pl/wp-content/uploads/2018/12/SOKOLOW.mp3
Poprzedni

„Poznaj dobrą żywność” – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole

Następny

„Poznaj dobrą żywność” – Spółdzielnia Pszczelarska APIS w Lublinie

ZOBACZ RÓWNIEŻ

kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Szacunek do siebie i innych a młodzieńczy bunt (muzyka, sztuka, wolność)

19 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Pokolenie „Z” – więcej możliwości czy więcej zagrożeń?

10 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Dostaję wszystko, mam wszystko – mogę wszystko? Obowiązki nastolatka

3 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Influencerzy i patostreming w świecie braku autorytetów

26 września 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Świat instant – klucz na szyi, fast foody zamiast posiłków a relacje rodzinne

16 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Nie chce mi się z tobą gadać – jak/czy wchodzić do świata młodego człowieka

8 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Młodzieńcze znajomości – granice ingerencji rodziców

1 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Z dzieciństwa w dojrzewanie: potrzeba bezpieczeństwa, budowanie tożsamości płciowej

26 maja 2023

NAJNOWSZE

fot. KMP w Nowym Sączu

Upał, rozgrzany samochód, a w środku dzieci lub zwierzęta. To może być dla nich śmiertelne zagrożenie

16:04

Ministerstwo zgodziło się na likwidację szkoły w Lipiu. „Uzasadnienie nie pozostawia złudzeń” [WIDEO]

15:03

Wytańczyć wdzięczność

15:03

Maszkaron Dzieci dołączył do popularnego tarnowskiego szlaku

14:02

Siedem wieków parafii Pleśna – transmisja w RDN

14:02

Co dalej z kardiologią w dębickim szpitalu?

14:02

Znana pisarka opowie o swojej książce w Żabnie

14:02

Rodzinnie u św. Rodziny

13:01

Kościół św. Heleny ma już nowe ściany. Cały czas potrzebne są pieniądze na odbudowę [ZDJĘCIA]

13:01

Policja ostrzega: w sezonie urlopowym uważajcie na włamywaczy

12:12

NIE PRZEGAP

IMG 4049

Smaki regionu, modlitwa i muzyka z akordeonem – słuchacze RDN świętowali 'czerwcówkę” u stóp Kokocza

5 czerwca 2025
IMG 9476

W Mościcach Dzień Dziecka można spędzić w wodzie. Letni Park Wodny rozpoczął sezon

1 czerwca 2025
policja 1

Zabił matkę, a wcześniej psa? Podejrzany o morderstwo przebywa pod obserwacją psychiatryczną

24 czerwca 2025
RADIO KATOLICKIE
UN PAPIESKI
UNS
AKCJA KATOLICKA
BIBLOS
KULTURA TARNÓW
SRK
CARITAS
KANA
ITER
Małopolska
AKADEMIA TARNOWSKA

RDN MAŁOPOLSKA

ul. gen. Józefa Bema 14
33 - 100 Tarnów
tel.: +48 14 627 50 50
e-mail: info@rdn.pl

RDN NOWY SĄCZ

pl. Kolegiacki 4
33 - 300 Nowy Sącz
tel.: +48 18 449 06 00
e-mail: sacz@rdn.pl

AKTUALNOŚCI
RELIGIA
SPORT
KULTURA
GALERIE
PATRONATY
WSPARCIE

Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN. 2024.

Brak
View All Result
  • Radio RDN
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • GALERIE
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • KONTAKT
  • WSPARCIE

© 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN.

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Polityka prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Odcienie szarościOdcienie szarości
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreślone linkiPodkreślone linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj