poniedziałek, 2 czerwca 2025
TARNÓW +48 14 627 50 50  NOWY SĄCZ +48 18 449 06 00 

103,6 FM | 101,2 FM | 88,3 FM | 105,1 FM

  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
Brak
View All Result
POSŁUCHAJ
RDN
  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
SŁUCHAJ
RDN

„Poznaj dobrą żywność” – Firma Sokołów S.A.

Wydawcaautor / źródło: Wydawca
2018/12/05 - 08:08
- Poznaj dobrą żywność- radiowy poradnik kulinarny, AUDYCJE ARCHIWUM
A A
polewka
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

W gronie firm i producentów, których produkty są sygnowane znakiem „Poznaj dobrą żywność” znalazła się firma Sokołów S.A.

Jak podkreśla Marcin Bałanda – dyrektor spółki ds.  PR i Komunikacji Sokołów S.A., znak „Poznaj dobrą żywność” ma pomóc konsumentom w wyborze najlepszych, najbardziej odpowiednich dla nich produktów pod względem jakości, bezpieczeństwa i smaku. – Od wielu lat staramy się, żeby nasze produkty były opatrzone znakiem PDŻ. Obecnie 17 produktów ma ten znak. Są to produkty z linii Naturrino. Jest to linia, która charakteryzuje się delikatnym smakiem podkreślonym wyłącznie naturalnymi przyprawami. Są to produkty bez konserwantów, fosforanów i bez glutaminianu sodu. Znak PDŻ posiadają również: szynka, schab z wędzarni i boczek wędzony. Są to topowe produkty, które wyróżniają się na rynku i są dostępne w całej Polsce – mówi dyrektor.

Redaktor: Jak wyglądało procedowanie o znak PDŻ?

Marcin Bałanda: Przystąpienie do programu jest dobrowolne. Każda firma może wziąć udział w tym programie. Trzeba wypełnić wniosek potwierdzający spełnianie najwyższych norm i standardów. Należy też zaznaczyć, czym się produkt wyróżnia i dlaczego jest innowacyjny. Wnioski i produkty trafiają następnie do ministerstwa, gdzie są oceniane. Trafiają też do kolegium naukowego składającego się z wybitnych ekspertów. Są to głównie profesorowie różnych dziedzin nauk o żywieniu człowieka, technologii żywności, zdrowia, hodowli zwierząt i uprawy roślin. Sprawdzana jest również zawartość soli w produktach.  Nie powinna ona przekraczać 2 procent. Są odstępstwa od tej normy, ale muszą to być produkty wytwarzane w tradycyjny sposób.

 

R: Produkty mięsne, które posiadają znak „Poznaj dobrą żywność” nie mogą zawierać dodatku tzw. mięsa odkostnianego mechanicznie (MOM). Co to znaczy?

 

MB: Mięso odkostnione mechanicznie to mięso pozyskiwane w ostatniej fazie. Staramy się od tego odchodzić. Zależy nam na wytwarzaniu jak najlepszych produktów, z jak najlepszym składem, czystym mięsem, z dodatkiem naturalnych przypraw. Tym się kierujemy na co dzień.

 

R: Po co firmie znak PDŻ? Czy to sprawia, że oznaczone produkty lepiej się sprzedają?

 

MB: Na pewno ma to wpływ na lepszą sprzedaż. Cały program, jak również znak PDŻ, który pojawia się na opakowaniach, jest pozytywnie odbierany prze konsumentów. Wpływa to na obdarzenie danego produktu zaufaniem i przekłada się na świadome wybory i zwiększenie sprzedaży danego produktu. Zależy nam na tym, żeby oprócz tego, że jesteśmy najbardziej znanym producentem mięsa i wędlin w Polsce i Europie środkowo-wschodniej,  znak PDŻ potwierdził nasze standardy i najwyższą jakość.  Dodatkowo dzięki współpracy w polskimi hodowcami w ramach programu „Razem w przyszłość”, którą prowadzimy już od kilku lat, jesteśmy postrzegani jako jeden z lepszych producentów. Mamy możliwość kontroli produkcji na każdym etapie, od hodowli po produkt finalny. Dzięki spełnianiu najwyższych standardów, zapewniamy naszym klientom bezpieczny i smaczny produkt, a znak PDŻ jest tego dodatkowym potwierdzeniem.

 

Znak PDŻ może być stosowany na opakowaniu przez trzy lata. Jeśli chcielibyśmy dłużej go stosować, musimy ponownie wystąpić z wnioskiem i dostarczyć próbki. Następnie zbiera się kolegium naukowe, które ocenia czy należy się temu produktowi znak czy nie. Rekomenduje to do ministra rolnictwa i rozwoju wsi, który podejmuje ostateczną decyzję. Staramy się co roku wprowadzać dużą liczbę nowych produktów. Są to produkty opracowane na bazie oczekiwań naszych konsumentów, analiz rynku i badań, które przeprowadzamy. Przy wprowadzaniu nowych produktów będziemy starali się o ten znak, gdyż buduje on zaufanie i pomaga zwiększyć sprzedaż.

 

R: Oznaczenie PDŻ to również dobra informacja dla tych wszystkich konsumentów, którzy żyją fit, zdrowo się odżywiają, bo produkty oznaczone tym znakiem mogą spożywać również oni.

 

MB: Zgadzam się w stu procentach. To jest taki drogowskaz dla nich do świadomego wyboru, że ten produkt spełnia najwyższe standardy i jest bezpieczny.

Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA poleca przepis na polewkę:

Składniki:

2-3 szklanki maślanki średzkiej Jana

1 łyżeczka mąki pszennej

1 szklanka wody

2 szczypty soli

2-3 łyżki śmietanki

Sposób przygotowania:

Posoloną wodę zagotować, mąkę rozprowadzić w maślance, po czym całość wlać do gotującej wody – mieszając doprowadzić do wrzenia, na koniec dodać śmietankę.

Podawać jako zupę z gotowanymi ziemniakami lub z pieczywem jako gorący napój.

„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny

Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.

Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl

https://www.rdn.pl/wp-content/uploads/2018/12/SOKOLOW.mp3
Poprzedni

„Poznaj dobrą żywność” – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole

Następny

„Poznaj dobrą żywność” – Spółdzielnia Pszczelarska APIS w Lublinie

ZOBACZ RÓWNIEŻ

kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Szacunek do siebie i innych a młodzieńczy bunt (muzyka, sztuka, wolność)

19 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Pokolenie „Z” – więcej możliwości czy więcej zagrożeń?

10 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Dostaję wszystko, mam wszystko – mogę wszystko? Obowiązki nastolatka

3 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Influencerzy i patostreming w świecie braku autorytetów

26 września 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Świat instant – klucz na szyi, fast foody zamiast posiłków a relacje rodzinne

16 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Nie chce mi się z tobą gadać – jak/czy wchodzić do świata młodego człowieka

8 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Młodzieńcze znajomości – granice ingerencji rodziców

1 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Z dzieciństwa w dojrzewanie: potrzeba bezpieczeństwa, budowanie tożsamości płciowej

26 maja 2023

NAJNOWSZE

zdjęcie ilustracyjne fot. gmina Łukowica

Nowe zbiorniki i odwierty. Gmina Łukowica walczy o zapasy wody

15:03

Przed nimi Międzynarodowy Zlot Kadetów. Uczniowie z „Sybiraków” pojadą do Wielkiej Brytanii

15:03

Limanowa: Nowa linia autobusowa ma być odpowiedzią na zamknięcie ulicy Słonecznej [WIDEO]

15:03

Zmarł śp. ks. mgr Stanisław Poręba

14:02

Zdrowe nawyki żywieniowe i ruch receptą na problem otyłości u dzieci – akcja 'Poruszamy Polskę”

14:02

Forum Niezależnych Rozgłośni Katolickich tym razem w Poznaniu

13:01

Ośrodek zdrowia w Łęgu Tarnowskim będzie rozbudowany

12:12

Zmarł śp. Józef Świątek – tata ks. Daniela, wikariusza parafialnego w katedrze

11:11

Na czym polega etyka reklamy? Kolejne wykłady UNSJPII

11:11

,,Śpiewające Przedszkolaki’. Przyszłe gwiazdy wystąpią na scenie

10:10

NIE PRZEGAP

bf IMG 9381

Święcenia kapłańskie w Bazylice Katedralnej w Tarnowie [31.05.2025]

31 maja 2025
kosciol sw heleny 8

Ruszyły prace związane z rekonstrukcją kościoła św. Heleny w Nowym Sączu [ZDJĘCIA]

16 maja 2025
na zdjęciu: maturzystki z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie

Dzisiaj matura z matematyki

6 maja 2025
RADIO KATOLICKIE
UN PAPIESKI
UNS
AKCJA KATOLICKA
BIBLOS
KULTURA TARNÓW
SRK
CARITAS
KANA
ITER
Małopolska
AKADEMIA TARNOWSKA

RDN MAŁOPOLSKA

ul. gen. Józefa Bema 14
33 - 100 Tarnów
tel.: +48 14 627 50 50
e-mail: info@rdn.pl

RDN NOWY SĄCZ

pl. Kolegiacki 4
33 - 300 Nowy Sącz
tel.: +48 18 449 06 00
e-mail: sacz@rdn.pl

AKTUALNOŚCI
RELIGIA
SPORT
KULTURA
GALERIE
PATRONATY
WSPARCIE

Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN. 2024.

Brak
View All Result
  • Radio RDN
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • GALERIE
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • KONTAKT
  • WSPARCIE

© 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN.

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Polityka prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Odcienie szarościOdcienie szarości
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreślone linkiPodkreślone linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj