W gronie firm i producentów, których produkty są sygnowane znakiem „Poznaj dobrą żywność” znalazła się firma Sokołów S.A.
Jak podkreśla Marcin Bałanda – dyrektor spółki ds. PR i Komunikacji Sokołów S.A., znak „Poznaj dobrą żywność” ma pomóc konsumentom w wyborze najlepszych, najbardziej odpowiednich dla nich produktów pod względem jakości, bezpieczeństwa i smaku. – Od wielu lat staramy się, żeby nasze produkty były opatrzone znakiem PDŻ. Obecnie 17 produktów ma ten znak. Są to produkty z linii Naturrino. Jest to linia, która charakteryzuje się delikatnym smakiem podkreślonym wyłącznie naturalnymi przyprawami. Są to produkty bez konserwantów, fosforanów i bez glutaminianu sodu. Znak PDŻ posiadają również: szynka, schab z wędzarni i boczek wędzony. Są to topowe produkty, które wyróżniają się na rynku i są dostępne w całej Polsce – mówi dyrektor.
Redaktor: Jak wyglądało procedowanie o znak PDŻ?
Marcin Bałanda: Przystąpienie do programu jest dobrowolne. Każda firma może wziąć udział w tym programie. Trzeba wypełnić wniosek potwierdzający spełnianie najwyższych norm i standardów. Należy też zaznaczyć, czym się produkt wyróżnia i dlaczego jest innowacyjny. Wnioski i produkty trafiają następnie do ministerstwa, gdzie są oceniane. Trafiają też do kolegium naukowego składającego się z wybitnych ekspertów. Są to głównie profesorowie różnych dziedzin nauk o żywieniu człowieka, technologii żywności, zdrowia, hodowli zwierząt i uprawy roślin. Sprawdzana jest również zawartość soli w produktach. Nie powinna ona przekraczać 2 procent. Są odstępstwa od tej normy, ale muszą to być produkty wytwarzane w tradycyjny sposób.
R: Produkty mięsne, które posiadają znak „Poznaj dobrą żywność” nie mogą zawierać dodatku tzw. mięsa odkostnianego mechanicznie (MOM). Co to znaczy?
MB: Mięso odkostnione mechanicznie to mięso pozyskiwane w ostatniej fazie. Staramy się od tego odchodzić. Zależy nam na wytwarzaniu jak najlepszych produktów, z jak najlepszym składem, czystym mięsem, z dodatkiem naturalnych przypraw. Tym się kierujemy na co dzień.
R: Po co firmie znak PDŻ? Czy to sprawia, że oznaczone produkty lepiej się sprzedają?
MB: Na pewno ma to wpływ na lepszą sprzedaż. Cały program, jak również znak PDŻ, który pojawia się na opakowaniach, jest pozytywnie odbierany prze konsumentów. Wpływa to na obdarzenie danego produktu zaufaniem i przekłada się na świadome wybory i zwiększenie sprzedaży danego produktu. Zależy nam na tym, żeby oprócz tego, że jesteśmy najbardziej znanym producentem mięsa i wędlin w Polsce i Europie środkowo-wschodniej, znak PDŻ potwierdził nasze standardy i najwyższą jakość. Dodatkowo dzięki współpracy w polskimi hodowcami w ramach programu „Razem w przyszłość”, którą prowadzimy już od kilku lat, jesteśmy postrzegani jako jeden z lepszych producentów. Mamy możliwość kontroli produkcji na każdym etapie, od hodowli po produkt finalny. Dzięki spełnianiu najwyższych standardów, zapewniamy naszym klientom bezpieczny i smaczny produkt, a znak PDŻ jest tego dodatkowym potwierdzeniem.
Znak PDŻ może być stosowany na opakowaniu przez trzy lata. Jeśli chcielibyśmy dłużej go stosować, musimy ponownie wystąpić z wnioskiem i dostarczyć próbki. Następnie zbiera się kolegium naukowe, które ocenia czy należy się temu produktowi znak czy nie. Rekomenduje to do ministra rolnictwa i rozwoju wsi, który podejmuje ostateczną decyzję. Staramy się co roku wprowadzać dużą liczbę nowych produktów. Są to produkty opracowane na bazie oczekiwań naszych konsumentów, analiz rynku i badań, które przeprowadzamy. Przy wprowadzaniu nowych produktów będziemy starali się o ten znak, gdyż buduje on zaufanie i pomaga zwiększyć sprzedaż.
R: Oznaczenie PDŻ to również dobra informacja dla tych wszystkich konsumentów, którzy żyją fit, zdrowo się odżywiają, bo produkty oznaczone tym znakiem mogą spożywać również oni.
MB: Zgadzam się w stu procentach. To jest taki drogowskaz dla nich do świadomego wyboru, że ten produkt spełnia najwyższe standardy i jest bezpieczny.
Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA poleca przepis na polewkę:
Składniki:
2-3 szklanki maślanki średzkiej Jana
1 łyżeczka mąki pszennej
1 szklanka wody
2 szczypty soli
2-3 łyżki śmietanki
Sposób przygotowania:
Posoloną wodę zagotować, mąkę rozprowadzić w maślance, po czym całość wlać do gotującej wody – mieszając doprowadzić do wrzenia, na koniec dodać śmietankę.
Podawać jako zupę z gotowanymi ziemniakami lub z pieczywem jako gorący napój.
„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny
Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.
Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl