„Poznaj dobrą żywność” – Firma Polska Róża

kaczka

Firma Polska Róża obecna jest na rynku od prawie 40 lat. Oferuje produkty z kategorii zdrowej żywności. Są to soki i syropy owocowe. Wszystkie są tłoczone ze świeżych owoców. Owoce wykorzystywane do produkcji soków i syropów pochodzą z polskich plantacji, przeważnie ekologicznych. Polska Róża to jedna z pierwszych firm zajmujących się sokami, a przede wszystkim sokiem z owoców róży, czyli pierwszym i najciekawszym produktem tej firmy.

 

W dzisiejszych czasach obserwujemy popyt na zdrowe, polskie i przede wszystkim naturalne produkty. Coraz częściej unikamy chemii, staramy się jak najmniej dostarczać jej do organizmu. – Sprawdzamy składy i jakość produktu. Produkty trzeba reklamować, żeby się pokazać na rynku, ale one są już lubiane i poszukiwane w polskich sklepach – mówi Agnieszka Michalska – prezes firmy Polska Róża.

 

Firma posiada znak „Poznaj dobrą żywność” na konfitury z płatków róży – topowy produkt.

– Posiadamy go już parę lat. W tym czasie musieliśmy wysyłać próbki do badań, żeby potwierdzić jakość, która jest co roku sprawdzana. Certyfikat przyznawany jest na kilka lat. „Poznaj dobra żywność” to jeden z bardziej popularnych znaków jakościowych. Aby się o taki znak ubiegać trzeba przede wszystkim mieć dobrą jakość produktu i przedstawić jego badania. Następnie przesłać próbki, które są oceniane przez grono specjalistów pod względem jakości, rzetelności produktu,  a także smaku i pomysłu na produkt – mówi Agnieszka Michalska.

 

Najpopularniejszym produktem firmy Polska Róża jest sok z owoców róży. Jest to produkt zawierający bardzo dużą ilość naturalnej witaminy C.  Produkty dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością na terenie całej Polski. Firma posiada również sklep internetowy. Produkty pojawiają się też coraz częściej na półkach ze zdrową żywnością w sklepach spożywczych i delikatesach.

 

Dodatkowo, w tym roku w zakładzie wprowadzono linię soków ekologicznych certyfikowanych. – Są to soki 100-procentowe z polskich owoców, tłoczone bezpośrednio z owoców. Charakteryzują się wyjątkowymi prozdrowotnymi właściwościami. Każdy z tych owoców zawiera dużo witamin, minerałów i wspiera różne funkcje organizmu – mówi Agnieszka Michalska.

 

Lawendziarnia Stoki 6 Michał Sitek poleca piersi kaczki

w syropie z kwiatów lawendy

Składniki:

 

2 piersi z kaczki

6 łyżek syropu z kwiatów lawendy Lawendziarnia Stoki 6

1 łyżka oleju ryżowego

8 ziaren jałowca

3 liście laurowe

1 szczypta chili

4 gałązki świeżego rozmarynu

2 gałązki świeżej mięty

1 łyżeczka soku z cytryny

świeżo mielony pieprz

sól

 

Przygotowanie:

 

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, aby uzyskać marynatę. Marynatą zalewamy piersi z kaczki. Wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Zamarynowane piersi obsmażamy na patelni. Najpierw od strony skóry. Czekamy aż zarumienią się wszystkie strony. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika powinniśmy dać mięsu odpocząć przez około 10 minut. Dobrym pomysłem jest podanie potrawy z borówkami.

„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny

Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.

Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl

 

Exit mobile version