Poznaj dobrą żywność – Fabryka Cukierków Pszczółka

kurczak

Fabryka cukierków Pszczółka powstała w 1952 roku. Na początku swojej działalności specjalizowała się w produkcji różnego typu karmelków nadziewanych i twardych, później rozszerzono ofertę o wyroby drażerowane czekoladą. W 2017 roku rozpoczęto produkcję w zakładzie, zakupiono nowe linie produkcyjne, które pozwoliły na poszerzenie profilu produkcyjnego o inne grupy asortymentowe typu czekoladki nadziewane, wyroby ekstrudowane np. Michaśki, trufle, galaretki nadziewane w cukrze i oblane czekoladą, cukierki toffi oblane czekoladą. Oferta asortymentowa jest bardzo różnorodna. Każdy może znaleźć coś dla siebie, począwszy od najmłodszych konsumentów po najstarsze grupy wiekowe.

Jak mówi Jadwiga Milczuk – pełnomocnik do spraw zarządzania i jakością i bezpieczeństwem żywności w Fabryce cukierków Pszczółka Sp z.o.o., w ostatnim czasie firma starała się o przyznanie znaku „Poznaj dobra żywność” dla cukierków Jogusie – karmelki nadziewane, mieszanka w czterech smakach: cytrynowym, brzoskwiniowym, malinowym i poziomkowym. Firma czeka też na rozstrzygnięcie i przyznanie certyfikatów dla kolejnych grup asortymentowych typu mieszanka czekoladowa, kukułki, coffee amo, mussy miętowe lubelskie z czekoladą czy galaretki słoneczne z witaminą C.

W dzisiejszych czasach klienci przywiązują dużą wagę do tego, czy firmy dbają o swoją produkcję, czy mają wdrożone systemy zapewniające właściwą jakość, bezpieczeństwo zdrowotne produktu, jak również czy produkty posiadają certyfikaty. – Stale dbamy to, aby nasze wyroby posiadały stosowne certyfikaty. Zakład posiada certyfikaty potwierdzające produkcję bezpiecznych i zdrowych wyrobów zgodnie z standardami  np. BRC czy norm ISO 22000. Gama naszych produktów jest bardzo szeroka i każdy dla siebie może znaleźć coś smacznego i  odpowiedniego.

Firma Exdrob poleca przepis na kurczaka

z grzybami w ostrym sosie pomidorowym

Sposób przygotowania: Podgrzać oliwę w dużym żaroodpornym naczyniu. Przyrumienić kurczaka, smażąc go przez 6 do 7 minut z każdej strony. Wyjąć kurczaka na talerz i odstawić. Zrumienić w rondelku, ciągle mieszając: pokrojoną cebulę, roztarty czosnek, pokrojoną paprykę i pokrojone grzyby. Dodać przetarte pomidory, pieprz Cayenne, pokrojone w paski salami i kawałki kurczaka. Doprowadzić całość do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć naczynie i dusić potrawę przez 20 minut. Do rondla wrzucić makaron „orzo” lub ryż, wlać wywar z kurczaka, a następnie naczynie przykryć. Całość dusić, mieszając od czasu do czasu, około 15 –20 minut, aż ryż lub makaron zmiękną, a różowe mięso zmieni kolor na biały. Potrawę przybrać pietruszką i podawać z bułeczką.

„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny

Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.

Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl

 

Exit mobile version