„Poznaj dobrą żywność” – Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu

biszkopty

Głównymi produktami w wieluńskim zakładzie są: twarożek „Mój ulubiony”, masło, różnego rodzaju twarogi, śmietany o zawartości tłuszczu 12, 18, 30% i mleko w proszku. Dostarczane mleko musi spełniać określone normy, tego firma wymaga od swoich dostawców. Podstawowym parametrem jest tutaj ilość komórek somatycznych i ilość bakterii. Oprócz tego, ważny jest jeszcze punkt zamarzania mleka, ilość białka w mleku i temperatura.

Jak podkreśla prezes Zarządu SDM w Wieluniu, Stefan Bartela firma dba o to, żeby produkty otrzymywały znak „Poznaj dobrą żywność”. Chce, żeby konsumenci rozpoznawali ten symbol, bo świadczy on o wysokiej jakości danego produktu. Otrzymują go tylko produkty spełniające określone warunki. Jeśli chodzi o SDM w Wieluniu, znak PDŻ posiadają: twarożek kanapkowo-sernikowy „Mój ulubiony”, który to wyróżnienie otrzymał po raz kolejny, masło „Extra”, a także śmietany, które mogą posługiwać się tym znakiem do 2021 roku.

 

Zdaniem prezesa, pomocne w uzyskaniu znaku „Poznaj dobrą żywność” jest doświadczenie w produkcji, a także przekonanie o możliwości utrzymania jej wysokich standardów. Wszystkie produkty, które znajdują się na rynku mają prawo ubiegać się o ten znak, pod warunkiem ich bardzo wysokiej jakości.

 

Firma MAMUT Polska S.A. poleca biszkoptowe markizy

Składniki:

Biszkopty Wrocławskie Mamut Polska

1/2 kostki

masła

1 szklanka drobnego cukru

1-2 łyżki

śmietanki 30%

szczypta soli

ekstrakt z wanilii

Dodatkowo:

100-150 ml musu jagodowego · 100-150 ml musu

malinowego

Sposób przygotowania:

Masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera ręcznego do momentu, kiedy masło będzie lekkie i puszyste, a cukier całkowicie rozpuszczony. Pod koniec ucierania dodaj powoli śmietankę i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec masę wyłóż lub wyciśnij na jeden z biszkoptów. Złącz oba tworząc markizę. Aby uzyskać różne kolory i smaki masy możesz dodawać do gotowej masy musy lub przeciery owocowe.

„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny

Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.

Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl

Exit mobile version