„Poznaj dobrą żywność” – Tłocznia Soków Maurer z Łącka

grzanki

Wśród producentów, którzy znaleźli się w zaszczytnym gronie wyróżnionych tym odznaczeniem jest m.in. Tłocznia Soków Maurer z Łącka.

 

Redaktor: W naszym studio Krzysztof Maurer, założyciel, właściciel i producent tłocznych soków Maurer. Jak to wszystko się zaczęło?

 

Gość: Były kiedyś problemy ze zbytem owoców. Podobnie jak w tym roku. Pomyślałem, że przy gospodarstwie uruchomię tłocznię soków. Stało się to w  2002 roku. W tamtym czasie moja produkcja była można powiedzieć egzotyczna, bo nikt takich w Małopolsce nie robił. Były tylko dwie tłocznie na całą Polskę.

 

R: Mówimy o zdrowej żywności. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyznało tłoczni Maurer pewne wyróżnienie. Mógłby Pan przybliżyć ten temat?

 

G: Przez lata działalności uczestniczyliśmy w rożnych wystawach i promocjach. Kiedyś przedstawiciele Ministerstwa namówili mnie żebym wystąpił o przyznanie znaku Poznaj Dobrą Żywność. Jest on przyznawany na produkty wysokiej jakości, na dobrą żywność. Jest to znak nieodpłatny. Specjalna kapituła, która składa się ze specjalistów z branży żywienia, przetwórstwa i zdrowia przyznaje go na podstawie otrzymanych wyników badań.

 

R: Czym wyróżniają się soki Maurera?

 

G: Sok produkowany jest bezpośrednio z owoców. Nie podlega on sporej obróbce przetwórczej. Staramy się skrócić drogę od sadownika do powstania soku. Przez to, te soki mają lepszą jakość. Większość produktów, które robimy pochodzą z surowca ekologicznego  pochodzącego z rejonów Sądecczyzny, Limanowszczyzny, z gminy Łącko i ościennych gmin.

ZM Mościbrody Sp. z o.o. poleca

GRZANKI

z pomidorami

i boczkiem dojrzewającym

Składniki:

1 świeży chleb lub długa bułka

2-3 pomidory

kilka plasterków boczku dojrzewającego Zakładów Mięsnych Mościbrody

1 ząbek czosnku

1 cytryna

1 cebula

garść świeżej bazylii

3 łyżki oliwy

sól

pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczywo pokroić na kawałki. Obrać czosnek. Do miseczki wlać oliwę i wcisnąć do niej ząbek czosnku. Składniki wymieszać ze sobą i pozostawić na 15-20 minut. Następnie każdą kromkę smarować mieszanką oliwy i czosnku. Układać na blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200°C na ok 15 minut.

 

Umyte pomidory pokroić w niewielką kosteczkę. Listki świeżej bazylii drobno posiekać

i dodać do pokrojonych pomidorów. Dodać pół pokrojonej cebulki. Dodać odrobinę oliwy, sól, pieprz i wszystko razem wymieszać. Tak przygotowane pomidory nakładać na przypieczone pieczywo.

 

Na koniec dodać boczek dojrzewający, który można posiekać na drobne płatki i przyprószyć nimi grzanki z pomidorami, albo zawinąć całe plasterki w rulon i nimi ozdobić chleb.

„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny

Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.

Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl

 

Exit mobile version