OCTIM to jedna z firm, która posiada znak jakości PDŻ. Alicja Adamiec – Ślipy – wiceprezes firmy podkreśla, że dzięki temu znakowi firma wzbudza większe zaufanie u konsumentów. Ogólnopolskie odznaczenie to również prestiż dla produktu i firmy, a także dodatkowa promocja wyrobu poprzez obecność w programach telewizyjnych promujących produkty „Poznaj dobrą żywność”.
OCTIM to polski producent octów, musztard i keczupów z Olsztynka na Warmii i Mazurach. W ofercie firmy znajdziemy ponad 40 produktów – naturalnych octów smakowych m.in. ekologicznych i winnych, najlepszej jakości musztardy o tradycyjnym i nowoczesnym smaku, aromatyczne glazury balsamiczne oraz keczupy. W firmie unika się stosowania konserwantów, a wykorzystuje się wysokiej jakości suszone owoce i świeże zioła. Inspiracją do tworzenia nowych kompozycji smaków są tradycyjne przepisy i lokalne produkty. Sztandarowym produktem firmy OCTIM jest sześcioprocentowy ocet jabłkowy, który posiada słomkową barwę i charakterystyczne dla tego rodzaju octu zapach. Nie zawiera on substancji konserwujących. Dzięki zawartości makroelementów takich jak potas, żelazo, magnez, witaminy, ocet podnosi walory odżywcze potraw ze świeżych owoców i warzyw i urozmaica smak dań na przykład z drobiu czy ryb. Jest niezbędny do przygotowania dressingów do sałatek i sosów. Marynaty, które wykonywane są na bazie octu jabłkowego nadają warzywom i owocom delikatny smak. Jest on otrzymywany poprzez naturalną biologiczną fermentację z wina jabłkowego. Dodatkowe walory octu jabłkowego są niezastąpione.
Sałatka z łososiem i octem jabłkowym
OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o.
Składniki:
150 g mieszanki sałat
4 jaja
100 g łososia wędzonego w plastrach
10 szt. pomidorków koktajlowych
20 szt. małych cebulek złocistych marynowanych
świeżo siekany szczypiorek
garść kiełków rzodkiewki
Sos cebulkowy:
1 łyżka stołowa musztardy ze smażoną cebulką
Octim
1 łyżeczka musztardy francuskiej Octim
2 łyżki stołowe octu jabłkowego Octim
sok z ½ cytryny
1 łyżka miodu
50 ml wody
150 ml oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania sosu:
W miseczce łączymy musztardę, ocet jabłkowy, musztardę francuską, miód, wodę, sok z cytryny. Dolewamy małym strumieniem olej rzepakowy, aż sos się zagęści. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Jaja gotujemy na twardo i kroimy na cztery części. Pomidorki koktajlowe także kroimy na cztery. Łososia wędzonego dowolnie zawijamy. W dużej misce układamy sałatę, jaja, pomidorki koktajlowe, łososia wędzonego. Rozkładamy nierównomiernie kiełki rzodkiewki, cebulki z zalewy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Całą sałatkę polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny
Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.
Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl